https://www.gerb.bg/bg

Зам.-министър увери ОИСР, че сме твърди в мерките срещу подкупи на чужди длъжностни лица

България е последователна в законодателните си усилия за противодействие на подкупа на чужди длъжностни лица„, увери заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев при откриването на международна конференция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица при международни бизнес сделки.

Приветствие към участниците във форума отправи заместник-генералния секретар на ОИСР Йошики Такеучи и заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова, съобшиха от Министерството на правосъдието.

„Борбата с корупцията е приоритет на няколко правителство на България, включително и на служебното правителство в момента. Страната ни е член на международната работна група за борба срещу подкупването в международни търговски сделки от момента на присъединяването си към ОИСР„, заяви Дечев.

Той посочи, че в момента под негово ръководство експерти в Министерството на правосъдието работят по изменение на Наказателния кодекс (НК) и Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) относно подкупа на чужди длъжностни лица в международни сделки и отговорността, която те следва да носят – наказателна, ако са физически лица или административна, ако дейността е свързана и с юридическо лице.

Според Дечев за българските власти докладите и препоръките на Работната група за борба с подкупа в международните търговски сделки на ОИСР винаги са представлявали ценни насоки и отправна точка за реформи в областта на противодействието на корупцията и в частност на подкупа на чужди длъжностни лица.

Той отбеляза, че през последните 10 години България е приела редица важни мерки за привеждане на националното законодателство в областта на подкупването на чужди длъжностни лица в съответствие със стандартите на Конвенцията на ОИСР. „По инициатива на Министерството на правосъдието беше изменен НК, така че да обхване изрично случаите на активен подкуп и търговия с влияние, когато облагата е предназначена за трето лице. Съществени промени бяха въведени и с измененията в ЗАНН относно отговорността на юридическите лица за престъпления. България измени и Закона за корпоративното подоходно облагане, за да забрани изрично приспадането на данъци за подкупи и разходи за подкупи. Бе приет и нов Закон за счетоводството, с който забраната за водене на фалшиво счетоводство беше приведена в съответствие с изискванията на чл. 8 от Конвенцията на ОИСР„, посочват от правосъдното министерство.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

Над 1000 бомбени заплахи са получени за ден в училища и институции в Словакия

Над 1000 бомбени заплахи до училища и други институции...

БЧК е помогнал на над 218 000 души през 2023 г.

Над 218 000 души, сред които близо 11 000...

Извънредно в News24sofia.eu! Разследват смъртта на жена в дома й в Кюстендил

Трупът на 52-годишна жена в жилището й в Кюстендил снощи...

Съветът за национална сигурност на Филипините вдигна мерника на китайските дипломати

Съветът за национална сигурност на Филипините призова китайските дипломати...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg