https://www.gerb.bg/bg

Забрана за руски и беларуски спортисти на Олимпиадата искат 34 страни, но без България

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Общо 34 държави искат Международният олимпийски комитет да забрани на спортисти от Русия и Беларус да се състезават в международни спортни събития, включително на Олимпийските игри през 2024 г., съобщава „Киев индипендънт“.

Имаме силни опасения относно това доколко е възможно руските и беларуските олимпийски спортисти да се състезават като „неутрални“ – при условията на МОК за липса на идентификация с тяхната страна – когато те са пряко финансирани и подкрепяни от своите държави„, се посочва в изявление на британското правителство от 20 февруари.

Допълва се, че безпокойство будят и силните връзки между руските спортисти и руската армия.

Отбелязва се, че колективният подход на страните „никога не е бил дискриминация само въз основа на националност, но тези силни опасения трябва да бъдат разгледани от МОК„.

Подписалите страни добавят, че докато МОК не представи работещ модел на „неутралност“, те не са съгласни руските и беларуските спортисти да бъдат допуснати обратно до състезания.

Русия и Беларус държат в свои ръце възможността да проправят пътя за пълното завръщане на своите спортисти в международната спортна общност, а именно като сложат край на войната, която започнаха„, подчертава се в становището.

Франция, която ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2024 г., е една от страните, подписали споразумението.

Сред страните, подкрепили забраната, са също домакинът на Олимпиадата през 2021 г. Япония, както и Италия, която ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2026 г., домакините на летните олимпийски игри през 2028 г. – Съединените щати, и родното място на Олимпиадата – Гърция.

На 25 януари Международният олимпийски комитет съобщи, че възнамерява да позволи на руски и беларуски спортисти да участват в Олимпийските игри през 2024 г. под неутрален флаг, въпреки молбата на президента Володимир Зеленски да ги изключи напълно.

Когато Русия нахлу в Украйна миналия февруари, МОК препоръча спортисти от Русия и Беларус да бъдат изключени от международни спортни състезания.

Обмислянето тази забрана да отпадне само година по-късно, предизвика критична реакция от украински и световни спортисти.

България не е подкрепила искането за забрана на участието на руските и беларуските спортисти на Олимпиадата.

34-те страни, подписали общата позиция, са: Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Южна Корея, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Великобритания и Съединените щати.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иззеха монети и пръстени от иманяр в Кърджали

Иззеха антични предмети от иманяр в Кърджали. Това съобщиха от...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

Украинските граждани в Русия са изправени пред експулсиране от началото на 2025 г.

Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg