Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Явор Божанков: Трябва ни редовен кабинет

Снимка: архив БГНЕС

Ние ясно заявихме, че ако получим мандата от президента, с ГЕРБ и ДПС няма да водим разговори. Наясно сме с нашите 36 депутати и ще гледаме на този мандат като мандат на четирите партии, които трябва да променят системата ГЕРБ-ДПС. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че партиите не трябва да се намесват в работата на президента. По думите му някои сили са се опитали да го направят, а по този начин се взривява диалогът. „От „Демократична България“ го направиха още преди мандатът да бъде връчен, според мен, неправилен ход. Това бяха поставяне на условия и разделителни линии. Нашата роля и поведение ще бъде на медиатори и на политическа сила, която ще покаже как този диалог трябва да се води„, допълни той.

Според Явор Божанков трябва да си отговорим на въпроса дали ни трябва служебен кабинет и на второ място дали ни трябват нови избори: „Служебният кабинет е със срочен мандат, на нас ни трябва редовен кабинет, защото има три предизвикателства пред България – бежанската криза и събитията в Афганистан, ковид кризата, която ще наложи не само актуализация в бюджета, но тя е непредвидима. Третото са цените на електроенергията, които влачат след себе си инфлация. Самият служебен министър заяви, че не може да повлияе на този процес без законодателни промени, а те се правят от редовен кабинет„, коментира той.

Ако третият мандат ни бъде връчен ще предложим основата на служебния кабинет и ще водим разговори и за кадровия състав. Философията на служебния кабинет е нашата основа, защото то обедини хора с различни разбирания с една цел – да променят управлението на страната, да извадят истината за управлението на ГЕРБ и да начертаят пътя за промяна„, заяви той.

Според Божанков при нови предсрочни избори социологията показва, че ще влязат същите политически сили, но с няколко риска: „Възможно е ГЕРБ да върнат първата си позиция, възможно е и да влязат радикални елементи. Но едно няма да стане – няма да направим реформи, няма да се подготвим за трите кризи, дори в дългосрочен план няма да променим съдебната система„, предупреди той.

Ние видяхме полицейското насилие още на протестите от по-различен ъгъл, сега виждаме действията на ГЕРБ в абсолютна пълнота. Още тогава попитах тогавашния министър Маринов колко служители и как са санкционирани, но отговор не получих. ГЕРБ вече не управляват и истината за действията им излизат наяве.“ Така Божанков коментира предоставените кадри от протестите миналото лято, показващи полицейско насилие като по думите му то трябва да завърши с отговорност.

От БСП имаме последователна позиция относно актуализацията на бюджета – това трябваше да стане още в миналото Народно събрание и призоваваме да се направи в това. Ние ще направим предложения между първо и второ четене, за да подобрим параметрите на бюджета„, коментира той.

По думите му част от структурата на държавния бюджет е Планът за възстановяване и развитие и Брюксел иска от нас редовен кабинет да го внесе. „Има вариант, ако не постигнем съгласие, служебният кабинет ще го внесе, но все пак е по-добре да го направи редовен кабинет„, категоричен бе депутатът.

На финала Явор Божанков призова за по-държавно поведение, за все по-малко лични нападки и по-малко лични амбиции за власт и постове, както за и все повече отговорност за България.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Четири часа спасяваха турист със счупен крак в Пирин

Пострадалият е в болница в добро състояние

Португалското правителство отказва да плаща репарации за колониалните престъпления

Правителството на Португалия отказа да изплащането на репарации за...

Арестуваха двама руски журналисти за екстремизъм

Двама руски журналисти бяха задържани по обвинения в екстремизъм,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img