https://www.gerb.bg/bg

Всяка година ще се актуализират парите за здраве

Снимка: БГНЕС

С промени в Закона за здравеопазването Националният рамков договор между Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, ще се подписва на всяка година, а не както е към момента – през две. Това заяви на брифинг в подопечното си ведомство здравният министър Христо Хинков.

Имам намерение да предложа подписването на Националния рамков договор да става всяка година, както беше преди време и това да става заедно с приемането на бюджета на държавата„, каза той.

Зад намерението да се измени законът в тази посока застават всички заинтересовани страни.

С текущата актуализация на договора целта е да се предоставят повече и по-добри услуги на пациентите. По-сериозно прекрояване обаче се очаква догодина.

Това бе един дълъг процес, миналият рамков договор продължи повече от очакваното – 3 години, заради ковид пандемията. Преговорите по него продължиха цяла година – от септември м.г. (…) С увеличението на бюджета за НЗОК през миналата година, веднъж с 25% средно и веднъж с 8% за всички (клинични пътеки), практически увеличението на бюджета за доболнична помощ бе предварително изконсумирано„, каза председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Миналата година, въпреки 7-процентното увеличение на доболничната помощ, общото увеличение на цените беше 32%. (…) Ако можем да постигнем и за следващата 2024 година увеличение с 25% средно за клиничните пътеки, би било добре„, отговори на въпрос Маджаров.

Здравният министър Хинков отказа да влезе в подробности относно скандала със съветника на министъра на отбраната Тодор Тагарев и член на „Да, България“ Мустафа Емин.

Това е извън моята компетентност, нямам отношение към това, че някой гражданин е ползвал моето име в яда си, или в не знам какво си, в ситуация на напрежение. От нищо се прави нещо и се търси някакъв скандал„, заяви шефът на здравното ведомство.

Новостите в Националния рамков договор 2023-2025:

  • Има сериозен ръст на цените на извънболничната помощ. Средното увеличение за първичната извънболнична помощ (ПИМП) е 24%, а в специализираната извънболнична помощ (СИМП) – 22%. Първичният преглед вече ще бъде на цена от 40 лв. или увеличение от 6 лева, а вторничният нараства с 2 лв. и вече ще бъде 15 лв. Новата цена на първичния преглед при педиатър е 42 лв. Ръст има с 5 лева и на прегледите по диспансерно наблюдение и вторичните прегледи по майчино здравеопазване.
  • Всички медицински дейности в първичната и специализираната извънболнична помощ през годината ще бъдат преизчислени по новите цени.
  • Няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист.
  • От 1-ви септември влиза в сила увеличението в медико-диагностичните дейности (МДД). Средният му размер е 14 на сто, като например в образната диагностика и клиничната патология нарастването е с 20 на сто. През септември 2022 г. медико-диагностичните дейности също бяха увеличени средно с 18 на сто.
  • В болнична помощ цените остават без промяна. Те бяха увеличени през 2022-ра година на два пъти – средно с 25% през месец април и още с 8% за всички клинични пътеки през септември. През изминалите три тримесечия е изплащана надлимитна дейност в размер на 120 млн. лв и по този начин предварително е използван ресурс от увеличението на бюджета за болнична помощ.
  • Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика,
  • В новия договор е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип.
  • Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност.
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Президентът на Египет: Израел не полага усилия за спиране на огъня в Газа

Израел продължава да избягва усилията за постигане на прекратяване...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg