https://www.gerb.bg/bg

Всички фирми със свръхпечалба да помагат на икономиката, искат депутатите

Снимка: архив БГНЕС

Депутатите се заеха с компенсаторните механизми за бизнеса. Предложенията са на ГЕРБ. „Възраждане“ обяви, че ги подкрепя, защото не се знаело колко дълъг ще е животът на този парламент.

Това е належаща мярка, каза Искра Михайлова. Според нея, ако продължим да изпълняваме противоречащите си изисквания на ЕК, нищо добро не ни чакало.

Ние днес трябва да вземем решение, с което се продължава помощта за икономиката, каза социалистът Драгомир Стойнев. По думите му, ако тази мярка не е била предприета, сега депутатите нямало да си говорят за икономика. Той предлага от мярката да се възползват всички фирми, не само големите. Предложението му е подкрепено от енергийната комисия. Сега абсолютно всички трябва да бъдат съпричастни към кризата, изтъкна червеният депутат. Законотворците трябвало да намерят решение и на въпроса как и частните предприятия да се включат в схемата, която включва държавните дружества. Стойнев настоява изпълнителната власт да изготви механизма, по който ще се събират средствата във фонд Сигурност на енергийната система.

Никакво деление на държавни и частни фирми, настоя и Румен Гечев.

Всички със свръхпечалби трябва да помагат на икономиката, по думите му.

В контекста на дебатите за подкрепа на крайните небитови клиенти (бизнеса), депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че в залата има консенсус да се продължи компенсацията за бизнеса и да се приложи регламентът. Добрев обясни, че от коалиция ГЕРБ-СДС правят предложението за компенсация за небитовите крайни клиенти на електроенергия, за да се гарантират нормални цени на електроенергията през цялата 2023 г., за да няма галопираща инфлация.

Радослав Рибарски от ПП посочи, че опозицията се притеснява от липсата на каквито и да било разчети. Според него трябва да се помисли как ще бъдат насърчени енергийните спестявания на небитовите потребители и да се работи за постигане на внедряване на собствено ВЕИ потребление и намаляване на разходите за закупуване на енергия от крайни потребители.

От ПП настояха за изслушване на БЕХ и на Министерство на енергетиката – с какви средства ще разполагат за увеличената компенсация за бизнеса. Делян Добев от ГЕРБ се съгласи с формацията на Кирил Петков и Асен Василев, като им предложи заедно да внесат такова искане за изслушване.

Станислав Анастасов от ДПС посочи слона в магазина – Министерски съвет да си напише домашното и да даде на депутатите предложение как да се диференцират мерките и компенсациите. Това не е бездънна каца и в един даден момент средствата ще свършат. Кризите позволяват с един скок да се решат и неразрешените проблеми, каза Анастасов.

В крайна сметка, след като приключиха дебатите, предложението на мнозинството мина – за подкрепата на крайните небитови клиенти гласуваха 197 депутати „за“, без „против“ и „въздържал се“.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор...

В Световния ден на сестринството недостигът на кадри застрашително нараства

На 12-и май отбелязваме Световния ден на сестринството. Тази година...

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

Задържан стреля по полицаи в участък в Париж

Мъж стреля и рани двама полицаи във френската столица...

Индия задържа четирима, примамвали млади мъже да се бият за Русия в Украйна

Властите в Индия са задържали четирима мъже от мрежа,...

Швейцарски банки заобикалят санкциите срещу Русия

Рублите не трябва да идват от държавни компании

Русия се хвали с пет превзети села край Харков

Русия съобщи в събота, че нейните сили са превзели...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg