https://www.gerb.bg/bg

Властта реже с 50% заплатите на шефовете в държавните дружества (СНИМКИ/ВИДЕО)

С 50% орязване на възнагражденията на директорите и членовете на бордовете на държавните предприятия, намиращи се под шапката на Държавната консолидационна компания и Министерството на икономиката и индустрията предвижда новото ръководство на ведомството. Това обяви на пресконференция министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който представи анализ на проблемите в ДКК и респективно плановете си за решаването им.

Членовете на бордовете на всички дружества (като „Кинтекс„, „Авионамс„, „Ел би булгарикум“ и др.) под шапката на ДКК са 39, като средната им заплата варира между 3500-4300 лева, а възнагражденията на директорите са между 12 и 14 хиляди лева. „Това е значително над минималната заплата, някои от тези заплати са над министерските и близки, дори и надвишаващи, заплатата на министър-председателя„, отчете министърът.

Освен това за представителни разходи са предвидени по 20 000 лева годишно, като има случаи дружества, чиито директори са се сменяли няколко пъти, тази сума да се харчи от всеки отделен началник.

Затова заплатите се орязват наполовина, което ще значи на по около 2000 лева месечно за членовете на управителните бордове и 6-7000 лева за директорите. Представителните разходи ще са едва по 5000 лева годишно и то когато има нужда от това.

Богданов бе категоричен – не е нормално държавни служители да очакват да получават възнаграждения, съизмерими с частния сектор.

Снимка: БГНЕС

Няма гаранция, че ако възнагражденията са в текущите си размери няма да има злоупотреби. Аргументът да оставим високите заплати, защото не можем да намерим хора и някой ще започне да злоупотребява, не е валиден. Така или иначе злоупотреби вярваме, че е имало, и са при компетентните органи. Няма как да очакваме държавна компания да плаща заплати като в частния сектор. Ако някои мениджъри считат, че са много успешни, имат възможност да се включат в частния сектор, където могат да получават много по-големи заплати„, отговори на въпрос на News.bg министърът.

В рамките на месец ще стане окончателно готов анализът на всички предприятия в ДКК, като след това ще се прецени и къде може да се намали бройката на членовете на управителните бордове.

Пресконференцията в икономическото ведомство започна с представяне на проблемите, които са констатирани от новото ръководство в ДКК. Министър Богданов преповтори проблемът с 600-те милиона за ремонт на язовири, за който заговори още преди 2 години Кирил Петков, строежа на водопровода София-Перник, осъществен още през 2019 и др. Освен това – ДКК вече две години не публикува годишен финансов отчет, което е недопустимо и противоречи на закона. Липсват и бизнес програми на ДКК и 6 от дружествата под шапката му, отчете още министърът.

Посочени бяха и действия, извършени от служебния кабинет.

Над 90% от членовете на бордовете са били сменени, в това число и с политически представители. Това е в периода октомври 2022 – февруари 2023 или при служебния кабинет. Тези хора са имали достатъчно време да разберат текущото състояние на дружеството и проблемите, като представят решения„, каза Богданов.

Изхождайки от констатираните проблеми и предстоящия анализ, целта на новото ръководство на ДКК и министерството е освен орязване на разходите и ръководния щат, така също и актуализиране на бизнес програмите на дружествата, създаване на централизирана система за мониторинг, преструктуриране на дълговете на ДКК.

Богдан Богданов, снимка: БГНЕС

Уволняването на целия борд на Държавната консолидационна компания, която управлява ключовите държавни предприятия като „Кинтекс“, „Авионамс“ и редица други, и назначението на нови шефове, не изисква координация на коалиционно ниво, защото е чисто професионална смяна. В това бе категоричен министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, като бе категоричен, че в подопечните му ведомства няма да се правят партийни назначения.

Смяната на целия борд начело на ДКК стана факт в края на изминалата седмица със заповед на министър Богданов. Очевидно това е станало без никаква консултация с партньорите от „некоалицията“ – ГЕРБ. За това свидетелства възмущението, изказано от Бойко Борисов пред журналисти през един от обичайните му воаяжи в провинцията.

Кое го налага, без да се коментира изобщо в обществото, сменят се бордовете на тотото, на Държавната консолидационна компания вчера, където са държавните предприятия, „Кинтекс“, там са огромни ресурси, с никому известни хора, въобще некоментирани на каквото и да е ниво„, възмути се в събота бившият премиер, като отново намекна, че „сглобката“ може да бъде развалена.

В рамките на пресконференцията министър Богданов нееднократно посочи, че решението за смяна на борда на ДКК е лично негово, като при взимането му се стремял да се абстрахира максимално от политически влияния.

Богдан Богданов, снимка: БТА

До момента всички механизми за координация и съгласуване, които са били сведени до нас и до мен като министър, са били стриктно спазвани. Това бе и една от причините да се забавим с окомплектоването на политическия екип (заместник-министрите), защото очаквахме конкретни номинации, съгласувани по съответния ред от двете коалиции и от премиера Денков, вицепремиера Габриел и от мен като министър, което отне около 2 месеца. Спазили сме механизма, който е бил съгласуван„, отговори на въпрос на News.bg Богданов.

Дейността на ДКК е чисто оперативна, като е изключително важно да има ефективно управление, продължи той, като изрази готовност да защити действията си и на ниво коалиционен съвет между ГЕРБ и ПП/ДБ, на ниво икономическа комисия в НС, както и пред всеки, който има някакви забележки.

Но да слушаме само аргументи, че е хубаво да имаме човек от една конкретна партия, за мен това не е продуктивно, няма как да продължим да управляваме публичните си дружества по този начин. Когато говорим за ефективно управление, ще се радваме да обсъдим всички предложения. И когато има критика към нас, тя да бъде с ясни аргументи, а не защото просто не е съгласуван един или друг човек или защо нямаме партиен човек в борда„, категоричен бе още министърът.

Новото ръководство на ДКК се води „временно изпълняващо длъжността„, като именно целта е да се прекрати практиката на партийни назначения, сред основните цели на новото ръководство на министерството е следващият борд на държавния консорциум да бъде избран чрез прозрачна конкурсна процедура на база професионални критерии. Конкурсът за ново началство на ДКК трябва да се проведе след 6 месеца.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Британската икономика изплува от рецесията

Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от...

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Опасността от инциденти при гръмотевични бури зачестява през пролетта и лятото

В случаи на гръмотевични бури през пролетта и лятото избягвайте...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

Застава ли Северна Македония до Сърбия, Русия и Китай?

Северна Македония очаква един сценарий, който е приближава до...

Москва: Украйна атакува три руски региона

Напрежение на фронтовата линия

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg