https://www.gerb.bg/bg

Винетките са по-евтини с 10% от 1-ви януари 2023 г.

Снимка: архив БГНЕС

Нови цени на винетките и тол таксите влизат в сила от 1 януари 2023 г. Промяната е приета с Постановление №142 от 24 юни 2022 г. за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Електронните винетки за превозни средства до 3,5 тона поевтиняват с около 10%. Годишната винетка ще струва 87 лева, тримесечната винетка – 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната – 13 лева, а уикенд винетката – 9 лева.

От АПИ уточняват, че електронни винетки, закупени през декември 2022 г., дори да са с период на активация след 00:00 часа на 01.01.2023 г., се калкулират на цените, важащи до края на настоящата година. Те са както следва – годишна винетка – 97 лв., тримесечна – 54 лв., месечна – 30 лв., седмична – 15 лв., уикенд винетка – 10 лв.

Близо 664 000 годишни е-винетки за леки автомобили изтичат през първите два месеца на 2023 г., съобщава Агенция „Пътна инфрструктура“. От тях над 324 000 изтичат през януари, а около 340 000 – през февруари. В първия ден от новата година завършва валидността на 3 941 винетки.

АПИ отчете приходи от пътни такси към края на ноември 2022 г. в размер на 511 млн. лева. Около 268 млн. лева от постъпленията са от е-винетки, а от тол близо 243 млн. лева.

Очакваните приходи от пътни такси – е-винетки и тол, през 2023 г. са около 800 млн. лв. Прогнозите са близо 550 млн. лв. от постъпленията да са от тол такси, които превозните пътни средства над 3,5 тона заплащат за изминато разстояние. Около 250 млн. лв. се очакваните постъпления от е-винетки.

Националното тол управление апелира потребителите да използват за закупуване на е-винетка от сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в страната.

Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“, която включва сайтовете www.vinetki.bgwww.tollpass.bgwww.digitoll.bgwww.epay.bg и други.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Няма да се бавим с резултатите, уверява ЦИК

ЦИК ще обяви резултатите от изборите 2 в 1...

Путин предложи Михаил Мишустин за премиер

Почти сигурно е, че Думата ще одобри преизбирането му

Съветът за национална сигурност на Филипините вдигна мерника на китайските дипломати

Съветът за национална сигурност на Филипините призова китайските дипломати...

Застава ли Северна Македония до Сърбия, Русия и Китай?

Северна Македония очаква един сценарий, който е приближава до...

САЩ готви нови мита за електрическите превозни средства от Китай

Президентът на САЩ Джо Байдън е готов да наложи...

Част от германската армия преминава под командването на НАТО до 2025 г.

По-голямата част от военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Извънредно в News24sofia.eu! Разследват смъртта на жена в дома й в Кюстендил

Трупът на 52-годишна жена в жилището й в Кюстендил снощи...

Новият затвор в Самораново остави селото без вода

Дупнишкото село Самораново вече два дни се сблъсква със...

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Румен Радев на Великден за дълга и отговорността към България

Кои български политици още честитиха празника ВИЖТЕ:

Френският президент Емануел Макрон: Кой може да се преструва, че Русия ще спре дотук?

Френският президент Емануел Макрон смята, че поставянето на каквито...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg