https://www.gerb.bg/bg

Виетнам назначи министъра на полицията за президент

Снимка: EPA/NGHIA DUC

Парламентът на Виетнам избра министъра на полицията То Лам за президент на страната, съобщава „Ройтерс“.

Този ход анализаторите разглеждат като „стъпка“ за Лам впоследствие да кандидатства за позицията на лидер на управляващата Комунистическа партия – най-високата длъжност в страната.

Изборът на Лам дойде след вчерашното назначаване на нов председател на Националното събрание на Виетнам – бившия заместник Тран Танх Ман. Това вероятно ще сложи временен край на двумесечната остра политическа турбуленция, при която заради неуточнени нарушения напуснаха трима от петимата ключови лидери на Виетнам.

В съответствие с процедурите в строго контролираната еднопартийна държава, законодателите единодушно одобриха резолюция за избора на Лам след тайно гласуване за него – единствения кандидат за поста. Това се случи след номинацията му от Комунистическата партия миналата седмица.

Като ръководител на Министерството на обществената сигурност 66-годишният Лам беше ключова фигура в мащабна кампания срещу корупцията, имаща за цел да изкорени масовата корупция, но и се разглежда от критиците като инструмент за отстраняване на опонентите по време на политически борби.

Това подкопава привлекателността на страната сред чуждестранните инвеститори, които през последните месеци намалиха притежаваните от тях ценни книжа. Освен това парализира публичната администрация с милиарди долари чуждестранна помощ и неизразходвани публични средства.

След избирането си Лам заяви пред депутатите, че „решително и упорито ще продължи борбата срещу корупцията“.

Президентът на държавата има до голяма степен церемониална роля, но е една от четирите висши политически позиции в страната, т.нар. „четири стълба“. Останалите са председател на партията, премиер и председател на парламента.

Очаква се политическите борби временно да отслабнат след избирането на Лам, посочи Карл Тайер, почетен професор и експерт по въпросите на Виетнам в Академията на австралийските отбранителни сили в Канбера.

Решаващата битка обаче продължава, тъй като третият петгодишен мандат на застаряващия партиен лидер Нгуен Фу Тронг приключва през 2026 г. – или по-рано, ако той се оттегли преди изтичането на мандата му.

То Лам би могъл да използва позицията си на един от „четирите стълба“ като трамплин, за да стане генерален секретар„, прогнозира Тейър, имайки предвид длъжността председател на партията.

С издигането му като президент става ясно, че има повече амбиции за То Лам от пенсиониране„, отбеляза Флориан Фейерабенд, представител във Виетнам на германската фондация „Конрад Аденауер“. По негови думи тази позиция може да бъде „стартова площадка“ за спечелването на поста шеф на партията.

Докато тази решаваща позиция не бъде заета, Фейерабенд очаква продължаване на вътрешните борби, които той определя като „начина на действие на системата“.

Очаква се по-късно днес парламентът да гласува за освобождаването на Лам от поста му на полицейски министър – ход, който първоначално не беше в неговия дневен ред. Все още не е ясно кой ще заеме министерския пост.

Възходът на Лам обаче не мина без противоречия.

През 2021 г. знаменитият готвач Нусрет Гьокче, известен като „Солт Бае“, качи видеоклип, на който храни Лам със златна пържола в ресторанта си в Лондон, докато Виетнам беше под карантина заради COVID-19. Видеото събра много гледания, преди турският готвач да го премахне.

Лам беше начело на Министерството на обществената сигурност, когато през 2017 г. службите за сигурност на Виетнам извършиха извънредна екстрадиция на виетнамски бизнесмен от Германия през Словакия. Случаят разтърси отношенията и с двете страни.

Докладът на Държавния департамент на САЩ за правата на човека във Виетнам през 2023 г. предупреждава за значителни нарушения от страна на силите за сигурност и се позовава на „достоверни данни, че членове на силите за сигурност са извършили множество злоупотреби“.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Осем израелски войници са убити в южната част на...

Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия

Мъж в Германия нападна няколко души с хладно оръжие по...

Челен сблъсък между кола и мотор, има загинал

Ударът бил толкова силен, че се разпилели части по цялото кръстовище

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Десетки се включиха в „Похода за семейството“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=46euKZBrLgM&ab_channel=news24sofia Десетки граждани се включиха в "Похода за семейството" в...

Влак смачка джип в Разградско

Влак по направлението Варна - Русе е блъснал джип...

БСП протяга ръка към обидените социалисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Георги Георгиев гласува, за да излезе България от безпътицата (СНИМКИ)

Георги Георгиев от ГЕРБ, който смята да замени столичния...

Военната жандармерия на Полша ще патрулира по границата с Беларус

Варшава засилва охраната след убийството на граничар

Англичанин преби бившата си приятелка германка в село край Полски Тъмбеш

Англичанин е задържан в Районното управление в Полски Тръмбеш...

Германия подкрепя Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Германия ще предложи настоящият председателя на Европейската комисия Урсула...

Хванаха жител на Бургас със 120 грама метамфетамин

По случая е образувано досъдебно производство

Лондон обявява пред Г-7 300 млн. долара за Украйна

Британският премиер Риши Сунак ще обяви отпускането на 242...

Излязоха първите официални резултати при обработени 3.85% СИК протоколи (СНИМКИ)

Шест политически партии влизат в новия парламент, според временните данни

Ниска избирателна активност на евроизборите в Испания

С 32,4% Народната партия печели европейските избори

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg