https://www.gerb.bg/bg

Възможностите за втора гражданска война в САЩ

Снимка: (архив) EPA

Най-доброто единично описание на гражданска война, което някога съм срещал, е сцена от „За кого бие камбаната“ на Ърнест Хемингуей. Действието се развива по време на Гражданската война в Испания, испанка, вярна на Републиката, на име Пилар, описва първите дни на войната. В продължение на две дузини страници тя описва убийството на най-видните фашисти в родния й град, след като се обявява за републиката. Тя завършва историята, като го нарича „най-лошият ден в живота ми, до един друг ден“, след което заявява, че най-лошият ден е бил, когато фашистите превземат града три дни по-късно, пише за The Hill Адриан Боненбергер, писател и ветеран от армията на САЩ.

Наскоро пуснатият трейлър за предстоящ филм, предизвика дискусия за хипотетична гражданска война в Америка. Трейлърът проследява бивша конфликтна журналистка, докато тя и нейният екип се опитват да осмислят една страна, потопена в несигурност и хаос, когато 19 щата се отделят.

Подробностите за сюжета на филма са оскъдни. Но промоционална карта, споделена в платформата, наричана преди това Twitter, разделя САЩ на пет фракции: Западни сили, състоящи се от северозапада и проявяващи настроението на милицията в Айдахо; републики в Тексас и Калифорния (Калифорния изглежда е съюзник на западните сили); „Алиансът на Флорида“, съставен от част от бившата Конфедерация; и останалите „лоялни“ щати.

Картата е безумна по повече от един начин. Разединените щати никога не биха се разпаднали толкова чисто. Линиите, особено тези, демаркиращи страните, рядко са точни по време на война. Гражданска война в Съединените щати през 2024 г. би представлявала гигантска жълта карта, изпъстрена с разпространяващи се петна от синьо и червено.

Първата и най-спешна мисия на всяко сепаратистко движение е да осигури собствената си територия, а не да марширува извън границите си. И това е много трудно дори за правителство при нормални обстоятелства.

Помислете за това по този начин. Вие сте лидер на сепаратистки щат. Създавате милиция или попадате на военни части, които преминават към вас. Вашето първо действие е да поведете тази армия другаде, за да се бие? Или осигурявате вашата собствена територия, към която има оспорвани претенции?

Очевидно е второто.

Вземете Джорджия като пример – щат, който се е отделял в миналото и се отделя отново във филма. Отцепването ще го хвърли дълбоко в масивна, кървава битка в целия щат, между тези, които искат да подкрепят отцепването и онези, които се надяват да останат част от САЩ.

На картата Джорджия се смята за „червен“ щат – но погледнато по-отблизо не е толкова ясно. Форт Мур (бивш Бенинг) е масивна федерална военна инсталация в североизточната част на щата, приютяваща десетки хиляди войници от цялата страна. Савана е близо до друга голяма база, на Атлантическия океан. Атланта е политически различна от провинцията, има над 6 милиона души в северозападната част на щата – и наблизо е международното летище Хартсфийлд-Джаксън, основният център и основна база на Delta Airlines.

Да предположим, че човек може да събере необходимата военна сила, за да превземе и задържи Атланта – най-малко стотици хиляди, които всички трябва да бъдат нахранени, екипирани и снабдени с ресурси – или да обкръжи Атланта и да я постави под обсада, без да се тревожи за заплахи от Савана или Форт Мур. Този процес ще отнеме минимум месеци и ще доведе до тежки жертви и до глад сред цивилното население.

Това би било правило, а не изключение в цяла Америка в отделилите се щати и в „лоялни“ щати със собствени размирни територии. Оспорвани конфликти ще бушуват в по-голямата част от континенталната част на САЩ, докато конкуриращи се групи консолидират властта, като огромно население във всеки щат отхвърля решението да остане лоялно към САЩ или ще отхвърля решението да се отдели.

Войната би била трудна сама по себе си; преместването на военни дори при идеални условия в мирно време (добри пътища и инфраструктура, добра логистична подкрепа) не е толко лесно. Мога да ви кажа, че като изпълнителен директор на компанията (XO) в американската армия, отговорен за организирането на логистиката за 142 парашутисти и всичките им оръжия и оборудване, това е голяма бъркотия от неудобства и проблеми, които стават експоненциално по-трудни, колкото повече хорау частват.

Ако да бъдеш XO в ротен клас е работа за бакалавърска степен, работата в XO от батальон и бригада изисква магистърска степен, а работата в дивизионен и корпусен XO изисква докторска степен или еквивалент. Офанзивните операции от типа, необходим за завземане на територия и победа над вражеските армии, са сложни и малко държави днес разполагат с военни, способни да извършват маневри със или без отбранителен натиск. В гражданска война такива маневри биха били подложени на непрекъснат тормоз от бунтовници и враждебни сили.

Военната част от гражданската война ще бъде най-неотложното предизвикателство, но всяка отцепваща се група също ще трябва да изгради нови структури, които да заменят изгубените от внезапното отсъствие на федералното правителство. Показателно е, че тези щати ще трябва да създадат правителство, способно да организира населението си за война. Те ще трябва да започнат дипломация, за да лобират за външна помощ.

Но има и по-тривиални съображения. Ако войната се проведе през лятото, южните щати като Тексас, Алабама, Джорджия и Флорида ще трябва да държат под око ураганите; Калифорния при горски пожари. Без FEMA тези новосъздадени правителства биха били изцяло отговорни за поемането на тежестта на щетите.

Въпреки че гражданска война може да изглежда плашещо възможна в САЩ през 2024 г., тя остава изключително неправдоподобна. Тези войни са най-тежките и най-кървавите и никой нормален американец не би заменил правителство, управлявано от Байдън или Тръмп, за месеци или години на война, глад, екологична катастрофа и чума – да не говорим за социалните разходи.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ трябва да преосмислят стратегията си за война в морето

Военноморската стратегия на Америка, съсредоточена върху самолетоносачи след Втората...

Москва: Германия използва „хакерски митове“, за да разруши връзките с Русия

Русия обвини Германия в сряда, че използва неоснователни митове...

Русия планира учение с ядрено оръжие

Кремъл обяви в понеделник, че ще проведе военно учение,...

Украинските граждани в Русия са изправени пред експулсиране от началото на 2025 г.

Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Премиерът увери западни посланици в европейската ни ориентация

Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните...

Пиян полицай се блъсна с колата си в билборд във Велико Търново

Задържаха полицейски служител за срок до 24 часа, след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg