https://www.gerb.bg/bg

Ватикана отлъчи епископ, поискал оставката на папата

Снимка; iStock

Италианският архиепископ Карло Мария Вигано, яростен ултраконсервативен критик на папа Франциск, е признат за виновен в разкол и е отлъчен, съобщи в петък Доктриналната служба на Ватикана, цитирана от „Ройтерс“.

Вигано, който беше папски нунций във Вашингтон от 2011 до 2016 г., се скри през 2018 г., след като заяви, че папата е знаел години наред за сексуалните злоупотреби на американски кардинал и не е предприел нищо по въпроса. Той настоя, че папата трябва да подаде оставка и впоследствие го нарече „лъжепророк“ и „слуга на Сатаната“.

Ватиканът отхвърли обвинението в прикриване на сексуални злоупотреби и миналия месец призова Вигано да отговори на обвиненията в разкол и отричане на легитимността на папата.

В кратко изявление в петък, Доктриналната служба заяви, че отказът на Вигано да признае и да се подчинява на папа Франциск е ясен от неговите публични изявления.

В края на наказателния процес, Преосвещеният Карло Мария Вигано беше намерен за виновен в престъпление (нарушение на закона) – разкол„, се казва в изявлението, добавяйки, че той е отлъчен от Католическата църква

В изявление, издадено миналата седмица, Вигано заяви, че е отказал да участва в дисциплинарните процедури, защото не признава легитимността на институциите зад тях.

Не признавам авторитета на трибунала, който претендира да ме съди, нито на неговия префект, нито на този, който го е назначил,“ каза той, визирайки ръководителя на Доктриналната служба, кардинал Виктор Мануел Фернандес, и папа Франциск.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, Бойко Димитров...

Арестант почина в РПУ – Ямбол

Прокуратурата започна разследване по случая

Катастрофа на пътя Русе-Бяла прати четирима в болница

Движението в участъка се регулира от полицейски екипи

Столична община купува 18 нови трамвая

Те ще возят пътниците по линии №20 и №22

Съдът в Страсбург отмени присъда срещу България по дело за промяна на пола

За първи път по дело срещу България Европейският съв...

Заети адвокати отложиха делото „Дебора“

Заседанието е пренасочено за 30 юли

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трима шведски граждани осъдени на смърт в Ирак

Трима шведски граждани са осъдени на смърт в Ирак...

Словакия вече разследва покушението срещу Фицо като терористична атака

Властите в Словакия преквалифицираха покушението срещу премиера Роберт Фицо...

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

КНДР определя ученията на Юга като провокация

Въпреки серията провокативни действия на самия Пхенян

Рецидивист задигна диамантен пръстен от магазин в столичен мол

Рецидивист задигна на пръстен с диамант на стойност над...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg