https://www.gerb.bg/bg

В Турция ли ще се кове мира в Украйна?

Снимка: iStock

След срещата между президентите на Украйна и Турция в Истанбул Реджеп Тайип Ердоган, седнал до Володимир Зеленски, заяви, че Анкара е готова да бъде домакин на руско-украинска среща на върха в името на прекратяването на войната. „Готови сме да бъдем домакини на мирна среща на върха, в която ще участва и Русия„, обяви Анадолската агенция.

Зеленски от своя страна каза само, че руски представител може да бъде поканен на следващата среща, след като бъде обсъдена и договорена пътна карта за мир от Украйна и нейните съюзници на следващата им среща в Швейцария, предаде „Ройтерс“.

Ердоган също така подчерта, че Турция на Ердоган подкрепя „териториалната цялост, суверенитета и независимостта на нашия стратегически партньор Украйна„.

„От самото начало ние допринесохме с всичко, което можехме, за прекратяване на войната чрез преговори„, каза Ердоган. „Готови сме да бъдем домакини на мирна среща на върха, в която ще се включи и Русия.“

Украйна остава твърдо решена да не се ангажира пряко с Русия в мирните преговори, а Зеленски многократно е заявявал, че инициативата в мирните преговори трябва да принадлежи на страната, която е била нападната.

Зеленски заяви, че всички мирни преговори трябва да се съобразят с плана от 10 точки, който той вече предложи и който включва продоволствена сигурност, възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски, освобождаване на всички затворници, трибунал за отговорните за агресията и гаранции за сигурността на Украйна.

Всички предложения за уреждане на тази война трябва да започнат с формулата, предложена от държавата, която защитава своята земя и своя народ„, каза той. „Ние искаме справедлив мир.

Украинският лидер изрази надежда, че на първата мирна среща на върха, която се очаква да се проведе тази година в Швейцария, ще бъде разгледана възможността за повторно отваряне на всички украински пристанища, не само в Одеса, но и в Николаев в Южна Украйна.

Зеленски, който посети корабостроителници, където се строят корвети за украинския флот, заяви в Х, че са постигнати споразумения за съвместни отбранителни проекти с турското правителство и корпорации. В Телеграм той съобщи, че са се договорили и за опростяване на търговията и премахване на пречките пред бизнеса.

Ердоган заяви, че двамата са обсъдили стабилността на черноморския транспортен коридор и е потвърдил подкрепата на Турция за „териториалната цялост, суверенитета и независимостта“ на Украйна.

Посещението се осъществява в момент, когато Зеленски и други официални лица продължават да настояват пред други държави за повече боеприпаси и оръжия, за да спрат напредването на руските войски, които се опитват да направят по-дълбоки пробиви в контролираната от Украйна западна част на Донецка област, а също и да проникнат в Харковска област на север от нея през третата година на войната.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Около 1100 са рисковите избирателни секции

Те обаче имат по-ниска тежест, отколкото преди години

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

БВП на България нараства с 1,7% през първото тримесечие на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. БВП на страната...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Отбелязваме Международния ден на семейството

Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е учреден...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg