https://www.gerb.bg/bg

Украйна разследва измама със снаряди за 40 милиона долара

Снимка: в. Труд

Бивши и настоящи ръководители на отдели на Министерството на отбраната на Украйна, мениджърите на компанията „Лвовски Арсенал“ и представител на чуждестранна компания бяха обявени в събота за подозрение в опит за кражба на 1,5 милиарда гривни (около 40 милиона долара) от покупка на снаряди, информира Руската служба на Би Би Си.

Според Службата за сигурност на Украйна (СБУ), без да назовава имена, петима обвиняеми по делото са заподозрени по алинея 5 на чл. 191 от Наказателния кодекс на Украйна (присвояване, присвояване на имущество или присвояване чрез злоупотреба със служебно положение, извършено от организирана група). „Престъпниците се опитаха да откраднат почти 1,5 милиарда гривни бюджетни средства от закупуването на 100 хиляди минометни снаряда за въоръжените сили на Украйна“, цитира Интерфакс-Украйна изявлението на СБУ.

Заподозрените са бивши и настоящи ръководители на отдела за военно-техническа политика на Министерството на отбраната, ръководителят и търговският директор на „Лвовски арсенал“, както и представител на неназована чуждестранна търговска структура. СБУ задържа един от обвиняемите при опит да напусне Украйна и той вече се намира в ареста, уточнява „Украинская правда“.

Според разследването през август 2022 г., тоест когато войната вече е била в разгара си, служители са сключили договор с „Лвовски арсенал“ за закупуване на партида артилерийски снаряди. След като получило парите, ръководството на компанията прехвърлило част от средствата по сметката на чуждестранна компания, която трябваше да достави поръчаните боеприпаси в Украйна.

Компанията не е изпратила нито един снаряд, а е прехвърлила получените средства по сметки на свързана структура на Балканите, цитира „Украинская правда“ данните от разследването. Останалата част от сумата останала по сметки в една от украинските банки.

По-рано тази седмица апелативният съд потвърди решението за възстановяване на 1,5 милиарда гривни от „Лвовски арсенал“ в полза на украинското министерство на отбраната.

„Украинская правда“ е писала в свое разследване през юли миналата година, че Министерството на отбраната е сключило договор с малко известната компания „Лвовски Арсенал“. Олексий Резников, който заемаше поста министър на отбраната през 2022 г., според изданието, е допуснал авансово плащане по договора (почти 100% от сумата на сделката), но украинските военни не са получили нито един снаряд по този договор.

Припомняме, че министър Резников беше освободен от поста му именно заради информации за злоупотреби във ведомството му с храна и дрехи за армията, но не му бяха повдигнати обвинения.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мицотакис не закъсня с отговора си на провокацията на новия президент на РСМ

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис не закъсня с реакцията си...

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

Румънският премиер очаква падане на визите за САЩ от октомври

Премиерът на Рунъния Марчел Чолаку заяви в неделя, че...

Стартира телефонна линия за хора с автоимунни заболявания

Стартира информационна телефонна линия за пациенти с автоимунни заболявания. Това...

МВР безсрочно, но усилено следи движението по пътищата

От МВР съобщават тази сутрин, че започват "специализирана полицейска...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Почина шефът на пропагандата на Северна Корея

Той е служил на три поколения лидери

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg