https://www.gerb.bg/bg

ЦИК се надява да няма отваряне на урни преди края на изборния ден (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ако остава следа върху бюлетините от черната лента, която гарантира тайната на вота от мастилото на печата или химикала, този глас върху такава бюлетина е действителен, но това обстоятелство може да се установи след изваждането на бюлетините. Това заяви заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на последния брифинг преди окончателните резултати на местните избори.

Матева уточни, че не се изсипват бюлетини и не се отварят избирателни кутии, докато не приключи изборният ден. ЦИК никога не са давали такива указания, подчерта Матев. Когато се запълни кутията за гласуване, облепя се, запечатва се и се слага друга кутия. Има достатъчно кутии, в които да се слагат бюлетините за гласуване. Надявам се членовете на СИК да не изваждат бюлетини от кутиите, докато не приключи изборния ден, категорична бе Матева.

Снимка: БГНЕС

Към 16 ч. избирателната активност е 34.16%, като най-високата е в община Челопеч – 70.15%, а най-ниската 23.18% в Добрич. През 2019 г. към 17.30 избирателната активност е била 43.55% на местните избори. В няколко общини се появяват бюлетини без номерация – в Кюстендил, Дупница, Добрич, Радомир и Перник. СИК ще съставят протоколи при наличието на такива бюлетини, но гласът на избирателите ще бъде отчетен като действителен.

В няколко кметства свършиха бюлетините – в община Мездра, в Първомай и Шумен и са дадени указания да се ксерокопират бюлетините, както и да бъдат съставени протоколи. Иначе изборният ден преминава спокойно и нормално. Няма причина да бъде удължаван изборният ден.

Снимка: БГНЕС

Относно казуса с Асен Василев, Росица Матева допълни, че настоящият адрес на Василев е извън страната и той няма избирателна права. Към 28 парил 2023 г. всеки български граждани, който има избирателни права трябва да има постоянен или настоящ адрес на територията на страната, а финансовият министър не е вписал такъв, уточни тя.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Синът на Илия Павлов спечелил 600 милиона евро

Синът на Илия Павлов – Илия-Калоян Илиев Павлов, спечели...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Изписаха от болницата 2-годишното дете от Враца, простреляно с въздушна пушка

Изписаха от болницата 2-годишното дете от Враца, простреляно в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg