https://www.gerb.bg/bg

ЦИК иска „разумен срок“ от МЕУ за удостоверяване на машините (ВИДЕО)

Всички институции работим, за да има машинно гласуване. ЦИК най-вече, която и изпълнила всичките си задължения в срок. Това увери на редовния брифинг на Комисията преди избори говорителят Росица Матева.

Удостоверяването на машините зависи от три други институции, ЦИК няма правомощия да им определя срок, а се „надява на разумен срок“, в който те да си свършат работата, така че машините да бъдат инсталирани и транспортирани и доставени в секционната избирателна комисия. Два пъти попитана какво означава разумен срок, Росица Матева отказа да посочи конкретен срок, тъй като ЦИК не може да дава нареждания на други институции.

Ще се инсталират малко по-малко машини от тези за първия тур. Няма установен срок в Изборния кодекс. Всички работим така, че да се случи машинното гласуване и както ЦИК подхожда отговорно, така подхождат отговорно и Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация. Не можем да определим ден и час, в който трябва да се направи това нещо, но те знаят в какъв срок трябва да вземат своето решение„, коментира тя.

В около 5900 секции ще се гласува с машини в неделя, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Посоченият брой не е окончателен и може да претърпи промени. Секции за балотажа ще са 7250 като броят им не е окончателен заради секциите в болници и специализираните заведения.

На втория тур в неделя избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, защото вторият и третият са с еднакъв брой гласове. 6 380 052 са имащите право на глас на 5 ноември.

По данни на ОИК 2 713 979 души са упражнили правото си на глас на първия тур на изборите – на 29 октомври. Това прави избирателна активност от 44,94%. На последните местни избори през 2019 избирателната активност е била 49,76%, а на парламентарните избори на 2 април – 40%.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

Русия е нанесла щети за над 1 млрд. долара на украинската енергетика

Украинският енергиен министър Герман Галушченко коментира последиците от масираните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg