https://www.gerb.bg/bg

Цените на основните зърнени стоки за май месец са спокойни у нас

Снимка: iStock

Цените на основните зърнени стоки за месец май остават спокойни у нас, като единството леко увеличение се е наблюдавало от страна на продавачите. Това отчита Софийската стокова борса (ССБ), предаде БТА.

Хлебна пшеница се е предлагала в голямо количество на 388 лева за тон, с доставка до купувач. Цените при офертите „продава“ на маслодайния слънчоглед варираха между 790 и 820 лева за тон. Царевица за незабавна доставка се предлагаше в диапазона от 350 до 375 лева за тон.

Цените на основните стоки също са стабилни. Олио в бутилки се продава на 2,20 лева за литър, както и нерафинирано такова на 1750 лева за тон. Продължава предлагането на жълт грах в големи разфасовки по един тон при начална цена 1200 лева за тон. На ССБ тази седмица се продадоха количества газ пропан бутан на 1030 лв./хил.л.

Но в света цените има на основните зърнени стоки вървят нагоре.

В Чикаго ФОБ на хлебната пшеница се повиши с 11 долара, като достига до 269 долара за тон за доставка през юни. Във Франция се е повишила с 6 евро до 243 евро за тон. Украйна и Русия излязоха от дългия застой с поскъпване от съответно 6 и 2 долара до съответно 212 и 232 долара за тон.

Цената на царевицата обаче отчита спад, като в САЩ се е понижила с 2 долара до 199 долара за тон. Но във Франция се наблюдава повишение, като царевицата е скочила с 8 евро до 209 евро за тон. При пшеницата, Русия добави 2 долара до 187 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна отбеляза ръст от 12 долара до 195 долара за тон за доставка през юни. В цената на рапицата на „Юронекс“ има колебания нагоре-надолу, като сега добави 5,75 евро към старите спадащи цени до 479,25 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам тази седмица се повишиха с 10 долара до 1015 долара за тон. Рафинираната захар също се е повишила с 8,20 долара за доставка през август, достигайки 544,40 долара за тон на борсата в Лондон.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Моторист шофира с тенджера на главата вместо каска (СНИМКА)

Жегата явно не е отразява добре на всеки. Днес...

Полиция простреля мъж с кирка и „Молотов“ на парад на фенове от Евро 2024 в Хамбург

Германската полиция е простреляла мъж, който е заплашил служители...

Трамвай блъсна полицейска кола пред съдебната палата в София (ВИДЕО)

Трамвай блъсна полицейска кола пред сградата на Съдебната палата...

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за...

Катастрофа взе четири жертви в Северна Гърция (ВИДЕО)

Четирима души са загинали при челен сблъсък между кола...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Филипинските власти погнаха нелегалните офшорни хазартни фирми

Филипините започнаха репресии срещу нелегалните офшорни хазартни оператори, някои...

Хаити избра ново временно правителство

Администрацията на Хаити избра нови министри, като така запълни...

Младеж отмъкна портфейла на грузински моряк във Варна

19-годишен младеж ограби грузински моряк във Варна. Това съобщиха от...

Над 50% от земеделската земя в Газа е унищожена заради военните конфликти

Повече от половината земеделска земя в Газа, която е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg