https://www.gerb.bg/bg

Транспортният бранш готви блокади, ако не бъдат чути (ВИДЕО)

Снимка: Иван Гергов

Транспортният бранш – товарни и автобусни фирми и шофьорски организации излязоха на национален протест. Само в София центърът на града бе блокиран от над 200 тежкотоварни камиона и десетки автобуси, като бе спряно движението по централния булевард „Цар Освободител“ в района преди Министерски съвет.

Няколко са основните искания на бранша – отпадане на биодобавката към цената на горивата за 6 месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за същия период, както и замразяване на планираното от държавата увеличаване на обхвата на тол системата.

Цените започват да стават непосилни за превозвачите. Редица европейски държави предприеха мерки, като за съжаление България не е една от тях. И да кажем – в България горивото не е най-евтино от цяла Европа, както се тиражираше„, каза пред Информационна агенция News24sofia.eu TV Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

По изчисленията на бранша само от отпадането на т.нар. биокомпонента цената на литър гориво ще намалее с между 10 и 15 стотинки на литър.

Да се мисли за варианти за възстановяване или намаляване на акциза, като сме предложили механизми това да се случи„, добави Димитров. Превозвачите недоумяват и защо при условие, че страната ни купува основно по-евтин руски нефт, цените на горивата остават високи.

Увеличаването на обхвата на тол системата, за което анонсира министърът на регионалното развитие и благоустройството Йордан Караджов пък допълнително ще нанесе значителен удар върху бранша. „Най-после властимащите да чуят народа и да предприемат някакви действия. Протестираме, защото има едно голямо бездействие от управляващите. Нито имаме адекватна транспортна политика, нито имаме адекватен контрол на цените на горивата. Единствено помпаме инфлацията, единственото действие от тези управляващи е, че искат да качат тол таксите„, каза на свой ред пред камерата на ИА News24sofia.eu TV Христо Радков, председател на Българското управление на шофьорите.

Готви се втори общонационален протест на 18 май, ако исканията на транспортния сектор не бъдат чути от отговорните фактори, като са планирани по-радикални действия като блокиране на пътища и гранични пунктове.

Протести освен в София има и в редица градове в страната като Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Русе и Благоевград.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Моторист шофира с тенджера на главата вместо каска (СНИМКА)

Жегата явно не е отразява добре на всеки. Днес...

Полиция простреля мъж с кирка и „Молотов“ на парад на фенове от Евро 2024 в Хамбург

Германската полиция е простреляла мъж, който е заплашил служители...

Трамвай блъсна полицейска кола пред съдебната палата в София (ВИДЕО)

Трамвай блъсна полицейска кола пред сградата на Съдебната палата...

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за...

Катастрофа взе четири жертви в Северна Гърция (ВИДЕО)

Четирима души са загинали при челен сблъсък между кола...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Без достатъчно ПВО Украйна няма да има ток за зимата

Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана...

Президентът и политически лидери поздравиха българските мюсюлмани за Курбан байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България за...

Ще има много кърлежи, предупреди проф. Кантарджиев

Подходящият за пръскане сух период бе изпуснат

Отводи отложиха дисциплинарката срещу шефа на Военно-окръжна прокуратура – София

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) (изпълняваща функциите...

„Левицата“ отчита катастрофален резултат на изборите

В първите дни след вота и равносметка от коалиция...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg