https://www.gerb.bg/bg

Тиери Бретон подготвя ЕС за „режим на военна икономика“

Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET

Европейската комисия предлага начини Европейският съюз да стимулира своята оръжейна индустрия, за да може да премине към „режим на военна икономика“ в отговор на руската инвазия в Украйна, съобщава „Ройтерс“.

Eвропейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон ще изложи предложения за насърчаване на страните от ЕС да извършват повече съвместни покупки на оръжия от европейски компании и за подпомагане на такива фирми да увеличат производствения си капацитет.

Трябва да променим парадигмата и да преминем към режим на военна икономика. Това означава и че европейската отбранителна индустрия трябва да поеме повече рискове с нашата подкрепа„, заяви Бретон, бивш главен изпълнителен директор на френска технологична компания.

Той отбеляза и че възможността за още един президентски мандат в САЩ за Доналд Тръмп – който постави под въпрос ангажиментите на Вашингтон към НАТО – означава, че Европа трябва да направи повече, за да се защити.

В настоящия геополитически контекст Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност, независимо от резултата от изборите на нашите съюзници на всеки четири години„, настоя Бретон.

Войната на Русия в Украйна принуди много европейски страни да увеличат разходите за отбрана.

Представители на ЕС обаче твърдят, че чисто националните усилия са по-малко ефективни и искат органите на ЕС да играят по-голяма роля в политиката в областта на отбранителната индустрия.

Според анализаторите войната е показала ясно, че европейската индустрия е била зле подготвена за някои големи предизвикателства, като внезапния скок в търсенето на големи количества артилерийски боеприпаси.

Предложенията на Бретон включват създаване на европейска версия на схемата за външни военни продажби на САЩ, съгласно която Съединените щати помагат на други правителства да извършват покупки от американски оръжейни компании.

Друго предложение ще позволи на ЕС да заставя европейските оръжейни фирми да дават приоритет на европейските поръчки по време на криза.

За да станат реалност, предложенията ще се нуждаят от одобрението на всички 27 страни членки на ЕС – които често не са склонни да отстъпят правомощия по отбраната и военните въпроси – както и на Европейския парламент.

Предложенията ще бъдат проучени внимателно и от НАТО. Алиансът заяви, че приветства усилията на ЕС да помогне на европейската отбрана, но предупреди, че те не трябва да дублират или да влизат в конфликт с дейността на военния съюз.

Очаква се пакетът на Бретон да включва около 1,5 милиарда евро в нови пари до края на 2027 г. – скромна сума на фона на мащабните обществени поръчки за отбрана.

Длъжностни лица обаче посочват, че пакетът ще създаде правна рамка, която ще позволи много по-координирани разходи през следващите години, ако ЕС има желание да натрупа средства.

Бретон призова за специален фонд на ЕС в размер на 100 милиарда евро за отбранителни проекти.

Представители на ЕК отбелязват, че искат Киев да участва в предложените нови схеми за засилване на съвместните доставки и производствения капацитет, въпреки че Украйна не е част от Европейския съюз.

Нашата мисия тук е да се отнасяме към Украйна като към почти равностойна на държава членка„, заяви служител, пожелал анонимност.

Постигането на съгласие по предложенията ще отнеме известно време, особено след като през юни бъде избран нов Европейски парламент, а впоследствие ще бъде назначена и нова Европейска комисия.

Разногласията в настоящата Комисия загатват някои от предстоящите битки за власт.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че ще създаде пост на комисар по отбраната, ако спечели втори мандатно според Бретон няма нужда от подобна длъжност.

Ако въпросът е за комисар по отбранителната индустрия, струва ми се, че вече имаме такъв„, изтъкна той.

Впоследствие Европейската стратегия за отбранителната промишленост бе публикувана и офоциално. В нея са заложени набор от действия, насочени към:

  • Подкрепа за по-ефективно изразяване на търсенето на държавите членки в областта на колективната отбрана. Това ще се основава на съществуващите инструменти и инициативи, като например плана за развитие на способностите (ПРС), координирания годишен преглед на отбраната (КГПО) и постоянното структурирано сътрудничество (ПСС). Той ще бъде подкрепен чрез стимулиране на сътрудничеството между държавите членки на етапа на възлагане на обществени поръчки за отбранителни способности;
  • Осигуряване на наличието на всички отбранителни продукти чрез по-отзивчива ЕОТИБ при всякакви обстоятелства и времеви хоризонт. Ще бъдат подкрепени инвестициите на държавите членки и европейската отбранителна промишленост в разработването и пускането на пазара на бъдещите съвременни отбранителни технологии и способности. Предлагат се също така мерки, за да се гарантира, че ЕОТИБ разполага с това, от което се нуждае дори в кризисни периоди, като по този начин се увеличава сигурността на доставките за ЕС;
  • Гарантиране, че националните бюджети и бюджетите на ЕС подкрепят с необходимите средства адаптирането на европейската отбранителна промишленост към новия контекст на сигурността;
  • Интегриране на културата на отбранителна готовност във всички политики, по-специално чрез призив за преразглеждане на кредитната политика на Европейската инвестиционна банка тази година;
  • Развиване на по-тесни връзки с Украйна чрез участието ѝ в инициативи на Съюза в подкрепа на отбранителната промишленост и стимулиране на сътрудничеството между ЕС и украинската отбранителна промишленост;
  • Обединяване на усилията с НАТО и нашите стратегически, единомислещи и международни партньори и по-тясно сътрудничество с Украйна.

Стратегията определя показатели, насочени към измерване на напредъка на държавите членки към промишлена готовност. Държавите членки се приканват да:

  • Възлагат обществени поръчки за най-малко 40% от отбранителното оборудване в дух на сътрудничество до 2030 г.;
  • Гарантират, че до 2030 г. стойността на търговията в областта на отбраната в рамките на ЕС представлява най-малко 35 % от стойността на пазара на ЕС в областта на отбраната;
  • Постигнат стабилен напредък към възлагане на обществени поръчки за най-малко 50 % от своя бюджет за обществени поръчки в областта на отбраната в рамките на ЕС до 2030 г. и 60 % до 2035 г.
spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Явор Божанков: Децата са помислили оръжието за играчка

По-рано днес излязоха информации, че дете е простреляло друго дете с боен пистолет на частно парти в Арбанаси

Извънредно в News24sofia.eu! Дете е простреляло друго дете на частно парти в Арбанаси

На тържеството са присъствали бизнесмени, общинари и депутати

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

Ердоган: Нетаняху би накарал и Хитлер да ревнува с „геноцидните си методи“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е достигнал такова ниво с...

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания Газпром отчете най-голямата си годишна загуба...

Митничари откриха 65 320 къса нелегални цигари при акция по северната граница

Митнически служители задържаха общо 65 320 къса (3266 кутии)...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Над 300 са вече жертвите от наводненията в Афганистан

Повече от триста души са загинали в тежкитe наводнения...

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Лек ръст бележи строителството през март

Индексът на продукцията в сектор "Строителство" през март 2024...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Китай твърдо се противопоставя на инструментите на САЩ за контрол на износа

Китай твърдо се противопоставя на злоупотребата с инструменти за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg