https://www.gerb.bg/bg

The Economist: Йенс Столтенберг призова за удари по военни цели в Русия (ОБНОВЕНА)

Снимка: (архив) EPA

Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на най-голямата и важна страна членка на алианса – САЩ, съобщава The Economist. Но Йенс Столтенберг, чийто десетгодишен мандат начело е към своя край, направи точно това.

В интервю на 24 май той призова съюзниците от НАТО, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия.

Ясната, макар и неназована, цел на Столтенберг беше политиката, поддържана от Джо Байдън, президент на Америка, за контролиране на това какво Украйна може и какво не може да атакува с доставени от Америка системи.

Време е съюзниците да помислят дали трябва да премахнат някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжия, които са дарили на Украйна. Особено сега, когато се водят много боеве в района на Харков, близо до границата, забраната на Украйна да използва тези оръжия срещу законни военни цели на руска територия прави много трудно за тях да се защитят„, каза генералният секретар.

Столтенберг подчерта, че руснаците ще продължат да атакуват и ще получат определени териториални придобивки в граничната зона, независимо от загубите.

Трябва да помним какво е това. Това е агресивна война на Русия срещу Украйна. Украйна има право да се защитава. Това включва нанасяне на удари по цели на руска територия„, настоява Столтенберг.

Предшественикът на Столтербег Андерс фог Расмусен също призова по-рано този месец да се позволи на страните от НАТО в Източна Европа да използват наземна противовъздушна отбрана за унищожаване на руски ракети и безпилотни летателни апарати, насочени към Украйна. Столтенберг не подкрепи това предложение. „Ние няма да бъдем страна в конфликта„, каза той. Според него задачата на Запада е обратната – „да не позволи тази война да се превърне в пълноценна война между Русия и НАТО в Европа„.

За Столтенберг разрешаването на Украйна да атакува цели в Русия със западни оръжия и прякото участие на НАТО в конфликта не са едно и също нещо, отбелязва Economist.

Ние провеждаме учения, предоставяме оръжие и боеприпаси на Украйна, но няма да участваме директно от територията на НАТО в бойни действия над Украйна или в Украйна. Това е съвсем различен въпрос„, каза Столтенберг.

В същото време генералният секретар разкритикува неспособността на европейските страни да изпълнят вече поетите задължения за доставки на оръжие.

Европейските съюзници обещаха милион артилерийски снаряда. Не сме видели нищо такова„, каза той.

Столтенберг призна, че НАТО трябва да избягва пряка конфронтация с Руската федерация. В същото време той вижда разлика между доставките на оръжия и прякото участие във военните действия.

Ние провеждаме учения, доставяме оръжие, боеприпаси за Украйна, но няма да участваме пряко във военни операции над или в Украйна от територията на НАТО. Следователно това е друг въпрос„, подчерта той и добави, че НАТО не планира изпрати войски в Украйна, въпреки публичните изявления на френския президент.

Припомняме, че Съединените щати обявиха в петък нов пакет от оръжия и оборудване на стойност 275 милиона долара за Украйна.

Целта му е да помогне на страната да отблъсне нападение на Русия близо до Харков.

Пакетът съдържа спешно необходими боеприпаси за HIMARS, 155 mm и 105 mm артилерийски снаряди, ракети, противобронирани системи и прецизни въздушни боеприпаси.

Оръжията от САЩ и други западни страни, доставени на Киев, вече поразяват цивилни цели на руска територия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

По думите му американските оръжия вече се използват срещу различни цели извън зоната на бойните действия. Западното оръжие поразява цели на територията на Руската федерация, преди всичко гражданска инфраструктура и жилищни райони, уточни той.

Според Лавров западните страни водят война срещу Руската федерация, въпреки всички изявления, че не насърчават и не съветват използването на оръжия, доставени на Киев на руска територия.

Лавров нарече подобни успокояващи изявления „трикове“, които американците се опитват да представят за своето обществено мнение или за мнението на членовете на НАТО.

През последната седмица Русия е включила части от Африканския си корпус заедно с редовните руски сили и отрядите Storm-Z, в офанзивата във Волчанск, северно от Харков.

Това съобщи британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Руският Африкански корпус, който бе създаден през декември 2023 г., се състои от около 2000 военни, както и опитни наемници, служили в редиците на ЧВК „Вагнер“.

Според британското разузнаване е много вероятно преди това Африканският корпус да е бил разположен в Сирия, Либия, Буркина Фасо и Нигер

Руското министерство на отбраната почти сигурно е разположило части от Африканския корпус по украинската граница през април 2024 г. в подготовката за офанзивата край Харков.

Много е вероятно Русия да подсилва войната си срещу Украйна с ресурси, които преди са били предназначени за Африка.

Русия откри нов фронт край Харков в началото на май.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Моторист шофира с тенджера на главата вместо каска (СНИМКА)

Жегата явно не е отразява добре на всеки. Днес...

Полиция простреля мъж с кирка и „Молотов“ на парад на фенове от Евро 2024 в Хамбург

Германската полиция е простреляла мъж, който е заплашил служители...

Трамвай блъсна полицейска кола пред съдебната палата в София (ВИДЕО)

Трамвай блъсна полицейска кола пред сградата на Съдебната палата...

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за...

Катастрофа взе четири жертви в Северна Гърция (ВИДЕО)

Четирима души са загинали при челен сблъсък между кола...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама служители на НСО пострадаха при тренировъчни стрелби (ОБНОВЕНА)

Двама служители на Националната служба за охрана са пострадали...

Intel се отказа от изграждането на завод в Израел за 25 млрд. долара

Intel Corp прекратява плановете си за изграждане на фабрика...

Борисов посети засегнати от градушката: Има ли правителство – ще помогнем

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да...

Рамафоса е преизбран за президент на Южна Африка

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса спечели втори мандат....

„Възраждане“ готови с кабинет за третия мандат (ВИДЕО)

"Възраждане" вижда два сценария след изборите 2 в 1....

Русия не дава да се оспорва правото ѝ на близки връзки със Северна Корея

Правото на Русия да развива по-близки отношения със Северна...

Градушка с размер на лешник падна в Бургаско

Гръмотевична буря с градушка се разрази над Бургаско, съобщава БНТ. Засегнат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg