https://www.gerb.bg/bg

The Economist: Руските шпиони в света са по-силни от всякога

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Благодарение на смяната на ръководителя на „комитетите за специално влияние“ Русия успя да реабилитира разузнаването си на световната сцена, пише The Economist.

Журналистите отбелязват няколко забележителни провала на руските шпиони. По-специално, неуспешният опит за убийство на руския опозиционен активист Алексей Навални с отровата „новичок“, подценяването на ВСУ в навечерието на пълномащабно нахлуване в Украйна и неуспехът да се спре миналогодишния бунт на ръководителя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Русия осъзна, че се нуждае от по-честни доклади от своите агенти. Москва назначи Сергей Кириенко, заместник-ръководител на администрацията на Кремъл, за ръководител на „комитетите за специално влияние“. Шпионите координират операциите срещу Запада и след това измерват ефекта им„, пише изданието.

Тази промяна доведе до това, че руското разузнаване стана много по-ефективно. По-специално в публикацията се отбелязва влиянието на компаниите на територията на западните държави по отношение на отпускането на помощ за Украйна.

През януари германски експерти публикуваха информация за ботове, които в продължение на един месец са разпространявали ежедневно стотици хиляди съобщения на немски език в мрежата X с 50 000 акаунта. На 12 февруари Франция разкри голяма мрежа от руски уебсайтове, които са разпространявали дезинформация във Франция, Германия и Полша“, припомня изданието.

Журналистите отбелязаха подобряването на качеството на работата на други руски специални служби. По-специално ФСБ, СВР и ГРУ сега се занимават с вербуване на руснаци, които са пътували до Европа. Отбелязва се, че тези хора са особено опасни за Германия, тъй като броят на руските бежанци там се е увеличил значително след санкциите на балтийските държави.

Освен това в публикацията се отбелязва, че руските разузнавателни служби може да се занимават с подготовката на война между Русия и НАТО. Сред подходите, освен кражба на класифицирана информация, може да е и опит за влошаване на отношенията между ЕС и САЩ, подкопаване на помощта за Украйна и провокиране на конфликти между членовете на Алианса.

Страните от НАТО все по-често започват да говорят за пряк конфликт с Русия. Например генералният секретар на Алианса Столтенберг наскоро заяви, че НАТО трябва да се подготви за евентуална десетгодишна конфронтация с Русия, тъй като нейната агресия може да се разпространи и в други държави.

По-рано журналистите от Bild, позовавайки се на секретни материали на Бундесвера, също писаха за възможна война между НАТО и Русия. По-специално се казваше, че военните действия „неизбежно“ ще започнат през 2025 г.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Двамата претенденти за поста президент на Северна Македония -...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Къде да паркират софиянците си е проблем на Столична община

МВР не е агенция за недвижими имоти. Това каза...

Синът на Илия Павлов спечелил 600 милиона евро

Синът на Илия Павлов – Илия-Калоян Илиев Павлов, спечели...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg