https://www.gerb.bg/bg

Тайван – съюзникът на САЩ, който праща оборудване за руската оръжейна индустрия

Снимка: EPA/RITCHIE B. TONGO

На фона на войната, която все още бушува в Украйна, руската отбранителна промишленост изпитва силна потребност от усъвършенствано производствено оборудване, чийто доставчик, базиран в Москва, се специализира във вноса, съобщава „Вашингтон пост“.

На събрание в курорт на руското черноморско крайбрежие главният изпълнителен директор на I Machine Technology Алексей Бредихин приветства присъстващите и по-специално няколко гости, пропътували хиляди километри, за да се присъединят към празненствата в Сочи.

„Искам специално да приветствам нашите приятели от далечен Тайван“, заяви той, както става ясно от видеозаписи от събитието, публикувани в интернет. „Вече почти година работим много усилено“.

От януари 2023 г. I Machine Technology е внесла комплексно оборудване за над 20 милиона долара, наречено CNC машини. От търговски записи и руски данъчни документи става ясно, че оборудването е произведено в Тайван – стратегически партньор на САЩ.

Компютърно управляваните машини се използват за сложното и прецизно производство, което е критично в много индустрии, включително при производството на оръжия.

Документите сочат, че произведените в Тайван машини съставляват почти целия внос на руската компания през първите седем месеца на миналата година, а продажбите на компанията през този период са били предимно за руската отбранителна индустрия. Бредихин се е опитал да направи машините достъпни за секретен опит на Русия за масово производство на бойни дронове.

Кевин Улф, бивш високопоставен служител на Министерството на търговията на САЩ, който някога е оглавявал агенцията, прилагаща контрола върху американския износ, заяви, че въпросните доставки вероятно нарушават забраните, наложени от Тайван и Запада през януари 2023 г., за продажбата на технологии на Русия заради войната в Украйна . По негови думи тези доставки трябва да бъдат „абсолютен“ приоритет на правоприлагането за властите в Тайван.

„Ето защо беше наложен експортният контрол срещу Русия“, подчерта той. „Имате инструменти, които са много важни за изработването на военни пособия. Имате много връзки с военни крайни потребители. Имате връзки с дронове. Имате голяма сума в долари. Това е класически проблем с приоритет на прилагането“.

Доставките подчертават как въпреки ръководения от САЩ режим на ограничения в световен мащаб, руската отбранителна индустрия остава стабилна отчасти поради регулаторни вратички и слабо прилагане. Критичните стоки продължават да постъпват директно в Русия, както и през Китай и други страни, които не прилагат санкциите – включително в този случай на стоки, които произхождат от самоуправляващ се остров, който е съюзник на Съединените щати.

„От една страна, ние оценяваме усилията, положени от нашите партньори досега за прекъсване на руските вериги за доставки“, заяви Владислав Власюк, експерт по санкциите и съветник на украинския президент Володимир Зеленски. „В същото време очевидно те не са достатъчни“.

Машините са били доставени с 63 отделни пратки, както става ясно от данните за руската търговия и тези за износа, предоставени от Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната C4ADS – базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, фокусирана върху глобалната сигурност.

Първите доставки на стойност 4,47 милиона долара са били изпратени директно до фирмата на Бредихин от тайванска търговска компания със сходно име – I Machine Tools. Именно Ю Мин Дже – търговски директор на компанията, беше сред гостите, специално поздравени от Бредихин на събитието в Сочи. Преди това Ю е бил съсобственик на базираната в Москва фирма.

Към края на май директните доставки на CNC машини за Русия са прекратени. Останалото оборудване на стойност 17,8 милиона долара е доставено по обиколен маршрут. Въпреки че Бредихин внася тези пратки от Турция или Китай, търговските записи показват, че машините са произведени от няколко други тайвански компании.

Бредихин призна в телефонно интервю за „Вашингтон пост“, че години наред е внасял CNC машини от I Machine Tools, но отрече да го е правил след въвеждането на ограниченията през януари миналата година. Той уточни, че доставките след този момент са били за резервни части и следователно не нарушават експортния контрол.

Бредихин не отговори, след като му бяха представени копия от търговски записи, показващи, че в почти всеки случай неговата фирма внася цели CNC машини – някои изброени по модел и търговски код, а не само части.

След като „Вашингтон пост“ се свърза с Бредихин, десетки публикации бяха изтрити от акаунта на I Machine Technology в „Инстаграм“. Сред тях имаше изображения и видеоклипове от събитието в Сочи на Ю с други тайвански ръководители, както и на Бредихин, който посещава Тайван.

В интервю Ю първоначално заяви, че неговата компания е спряла всички доставки до фирмата на Бредихин, след като Тайван е наложил ограничения върху износа. След като му беше съобщено за уличаващите документи, той призна за пратките от миналата година, но подчерта, че те включват части, които не са били обект на контрол върху износа.

Според руските записи за внос стоките с марката I Machine Tools съставляват над 40 от доставките за I Machine Technology през миналата година, включително някои, дошли през Турция и Китай. Само няколко от доставките са били за части.

Ю отбеляза, че не знае за връзките на I Machine Technology с руската армия. „Дистрибуторите имат много потребители“, изтъкна той.

Тайван осъди нахлуването на Русия в Украйна и през април 2022 г. наложи контрол върху износа на технологии за Русия. През януари 2023 г. островът разшири тези мерки, за да включи определени CNC машини, като направи контрола „по същество равен на този в ЕС и САЩ, както и в съответствие с този на демократичните съюзници“, съобщи тогава администрацията за международна търговия на Тайван.

Тайван търси сигурност от Съединените щати на фона на опасения, че островът може да бъде нападнат от Китай. Отговорът на руската агресия в Украйна е широко възприеман като един от показателите за това как Западът може да отговори на китайската инвазия в Тайван, което дава на Тайпе допълнителен стимул да подкрепи защитата на Украйна.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Соня Колтуклиева е била нападната от симпатизанти на ПП-ДБ в центъра на София (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=z9MMyVhcOvs Скандално нападение над журналистката Соня Колтуклиева от симпатизант на...

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БАБХ влиза в цеха, произвел козунак с батерия

Подаден е сигнал за открита в козунак батерия. Българската...

Русия отново свалила ракети ATACMS над Крим

Не се съобщава за пострадали хора и нанесени щети

САЩ трябва да преосмислят стратегията си за война в морето

Военноморската стратегия на Америка, съсредоточена върху самолетоносачи след Втората...

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Митнически служители задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки, предназначени за...

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

Хамас са решени да постигнат споразумение, „но не на всяка цена“

Втори ден започва за преговорите за примирие в Кайро,...

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Аплаузи за МИГ-29 в Деня на храбростта в София (СНИМКИ)

Денят на храбростта и празник на Българската армия на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg