https://www.gerb.bg/bg

Тодор Тагарев: Хибридната война на Кремъл цели да влияе върху нашите позиции

Снимка: архив БГНЕС

Русия използва стратегия, равняваща се на когнитивна война. Нейната цел е чрез дезинформация и пропаганда да дестабилизира страните от Черноморския регион, включително България и Румъния. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на участието си в конференцията „Противодействие на хибридните заплахи от неконвенционални оръжия в Черноморския регион„. Мероприятието се проведе днес в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Събитието е организирано от Центъра за изследване на демокрацията и Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ.

По думите на Тагарев хибридните заплахи са комбинирани дейности, които се провеждат непрекъснато. Тяхната цел била намаляване капацитета и волята за съпротива срещу „злонамерени влияния“. Министърът определи стратегията на Русия като „агресивна„.

Тази стратегия се равнява на когнитивна война, чрез която от Кремъл се опитват да постигнат своите геополитически амбиции, манипулирайки обществените възприятия и използвайки насаждани страхове. Когнитивната война на Русия обхваща много направления и има за цел да контролира нашите позиции по политически, икономически, социални и културни въпроси и да дестабилизира демократичните системи за управление„, допълни той.

Според Тагарев руското икономическо влияние е основният похват на Кремъл в хибридната война.

„Дезинформационните дейности на Русия са многопластови, като активно разчитат на лидери на влияние. Този подход има за цел да затрудни разграничаването между правителствени и неправителствени участници и, в резултат, доказването на участието на Кремъл в конкретни злонамерени дейности„, уточни министърът на отбраната.

Тагарев припомни, че от началото на войната срещу Украйна Кремъл няколко пъти и открито отправя заплахи за използване на своя ядрен арсенал, като посочи конкретни изявления на руски политици. Той акцентира на действия като окупацията на Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа, плановете за разполагане на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, както и самото повишаване на степента на готовност на ядрените сили на Русия, които поставят под риск ядрената безопасност и сигурност в Черноморския регион.

Сътрудничеството в Черноморския регион в областта на сигурността и стратегическото партньорство в рамките на ЕС и НАТО са от решаващо значение за хармонизиране на усилията за възпиране и противодействие на хибридната стратегия на Кремъл и за укрепване на нашите отбранителни способности„, каза министърът на отбраната.

Той подчерта същественото значение за повишаването на оперативната съвместимост на силите на НАТО и укрепването на позициите на Алианса в Черноморския регион чрез съвместни тренировки, учения и обучения, изграждането на капацитет за разузнаване, наблюдение, идентифициране на заплахи и ранно предупреждение, както и модернизацията на отбраната.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БАН: Държавата трябва да изпълни поетите ангажименти към преподаватели и учени

Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на...

Жените в японската армия намаляват заради вълна от случаи на сексуален тормоз

След години на постоянен растеж броят на жените, кандидатстващи за...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Двама американци и руснак задържани на протестите в Грузия

Двама граждани на САЩ и един руснак бяха сред...

Част от германската армия преминава под командването на НАТО до 2025 г.

По-голямата част от военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg