https://www.gerb.bg/bg

Свиленград са пушили най-много нелегални цигари към края на 2023 г.

Снимка: iStock

Употребата на цигари без бандерол остава ниска за страната през 2023 г., според информация от изследванията по инициатива „Срещу незаконна търговия“. Делът от общото потребление е бил 2.6% през 4-то тримесечие и 2.3% през 2-ро тримесечие за миналата година.

С най-голям дял сред нелегалните цигари на българския пазар са с опаковки, маркирани с надпис за безмитна търговия, следвани от фалшивите, имитиращи известни международни марки. Сред празните опаковки са открити и кутии с неизвестни за българския пазар марки, които се определят от типа „illicit whites“ – цигари, произведени единствено с цел нелегално разпространение.

За съответните тримесечия употребата на цигари без бандерол е с най-високи нива над средното в градове като Ямбол, Пловдив, Бургас, Видин, Хасково и Добрич. През 2-ро тримесечие са отчетени нулеви нива в Шумен, Асеновград и Перник.

Междувременно Свиленград е с дял от 28% и 31% от двете тримесечия, като за тези високи стойности роля играе местоположението на града в близост до границата с Турция и ГКПП Капитан Андреево, както и интензивния трафик на посетители от съседните страни.

Снимка: Инициатива „Срещу незаконната търговия“

Георги Георгиев, директор на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция „Митници“, съобщи, че през 2023 г. митническите органи са задържали близо 97 млн. къса нелегални цигари, което е над 2 пъти повече в сравнение с 2022 г.

Старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, съобщи, че през изминалата година са задържани общо над 61,6 милиона къса нелегални цигари, 24 тона тютюн, от които 6 тона тютюн за наргиле, разкрити са две незаконни фабрики за производство на цигари и 5 склада за съхранение на нелегалните продукти.

Тези успехи няма как да се реализират и няма как да стигнем до положителните резултати в нивата на непредназначените за местния пазар цигари, без взаимодействието между всички правоохранителни органи – митници, МВР и прокуратура„, допълни Калин Литов.

Данните за 2023 г. показват, че вече 5 години делът на цигарите без български бандерол е под 3.5% от общото потребление у нас и е сред най-ниските в ЕС, в които това изследване се провежда.

Компаниите от инициативата „Срещу незаконната търговия“ заявиха, че борбата с нелегалните цигари трябва да продължи да е ясен приоритет на правоохранителните органи в интерес на държавния бюджет и противодействието на незаконните дейности у нас.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

Путин предложи Михаил Мишустин за премиер

Почти сигурно е, че Думата ще одобри преизбирането му

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

Лондон: Русия отново изпусна управлляема бомба в Белгород

На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg