https://www.gerb.bg/bg

Столичните социалисти прокарват нова пътека към КТ „Подкрепа“

Снимка: Пресцентър на БСП – София

Декларацията на Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ и към КНСБ от началото на декември миналата година до кмета на София Васил Терзиев и до всички представители на политически групи в СОС, в която се настоява за увеличение на средствата за градския транспорт стана повод за среща днес за представители на МК „БСП за България“ в синдикалната организация. Вчера кметът Васил Терзиев обяви, че ще внесе бюджет на столицата, въпреки че няма конституиран общински съвет, а социалистите решиха да се срещнат с КТ „Подкрепа“ като опозиция.

На разговора освен председателят на „БСП – София“ Иван Таков, общинските съветници Иван Пешев, Николай Велчев, Еньо Савов и Войслав Тодоров, както и транспортният експерт в БСП – София Иван Ковачев, присъства и Ваня Григорова. От страна на синдиката в срещата участваха президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, председателят на ФТС към синдиката Иван Кирилов, както и председателите на ФТР „Подкрепа“ в дружествата от градския транспорт.

Припомняме, че Ваня Григорова работеше като икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“ в продължение на близо десетилетие и една от най-активните в организацията на протести и стачки именно в областта на транспорта. Стана известно, че при кандидатирането й за кмет на София и политическото й обвързване, синдикалната й кариера бе прекратена.

Ваня Григорова заяви, че ще настояват за приемане на дългосрочна програма, с която да се осигури устойчивостта на дружествата, обслужващи градския транспорт в столицата. По думите на Григорова 30% ръст на възнагражденията би довел до подобряване качеството на градския превоз. Григорова посочи, че за да има София автобуси нощно време, е необходимо да се създадат условия за това, в т.ч. и да се наемат кадри.

Иван Таков подчерта, че трябва да се мисли комплексно, а не на парче за решаване на проблемите в столичния градски транспорт.

„По точките в декларацията ние почти нямаме противоречия, каза Иван Таков. – Исканията са разумни и справедливи. През годините общинските съветници от БСП не сме преставали да настояваме за по-добри условия за работа в столичния градски транспорт. Затова подкрепата от нас е гарантирана“.

Според председателя на БСП – София синдикатите не трябва да се концентрират само в повишението на заплатите на шофьорите. „Условията на труд не са по-малко важни“, подчерта той.

За да се направи атрактивна работата на шофьорите в градския транспорт за младите, трябва да им се предложим пакет от услуги, посочи още Таков. Този пакет би могъл да включва поносим наем в общинско жилище, места за децата им в градините и яслите и месечно възнаграждение, което да отговаря на стандарта на живот в София.

„Само така ще имаме шанс да се справим с недостига на работна ръка в столичния градски транспорт и няма да се налага да внасяме шофьори от чужбина или по-точно от Киргизстан, както говорят“, категоричен е Таков.

Шефът на столичните социалисти изрази притеснение, че кметът Терзиев и ПП-ДБ-СС в СОС може да използват необходимостта от повече средства за столичния градски транспорт, за да разширят зоните за платено паркиране в София и да увеличат цената за час престой.

Иван Таков увери, че БСП е категорично против идеята за обединяване на трите самостоятелни дружества – Електротранспорт, Автотранспорт и Метрополитен – в едно. „Ние познаваме отлично работата на тези дружества и знаем, че обединяването им няма да доведе до по-добри резултати в дългосрочен план. В случая целта не оправдава средствата“, обясни той.

Припомняме, че в средата на декември служители в градския транспорт, включително и в София, предприеха поетапни протестни действия. Тогава от КНСБ и ФТС настояваха за увеличение на средствата в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв целево. Те са необходими за повишаване на възнагражденията в сектора. Според организациите по този начин ще бъдат защитени и професионалните, и социалните интереси на работещите в градския транспорт.

Преди Коледните празници президентът на КНСБ Пламен Димитров индиректно заплаши София да остане без градски транспорт.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж е нападнал бившия кмет на Берлин

Мъж е ударил с тежък предмет бившия министър по...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Bloomberg: САЩ блокираха терминалите на Starlink, използвани от Русия

Това се потвърждава от оплаквания на руснаци

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Филипините няма да използват водни оръдия или каквито и...

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg