https://www.gerb.bg/bg

Столичната избирателна комисия отказва да е съучастник на ЦИК

Снимка: архив БГНЕС

Столичната избирателна комисия отказа „да бъде съучастник“ на ЦИК, която в петък в 20 часа отмени машинното гласуване на местните избори. В дълго и аргументирано решение комисията прави тълкуване на решението на ЦИК, като го обявява го неаргументирано и неиздържано нито фактологично, нито юридически.

ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин, се казва в решението на ОИК.

То е подписано от председателя Полина Василева Витанова и секретаря Борислав Любомиров Тасев. Препис от решението е изпратено до кметовете на всички районни администрации и Министерство на вътрешните работи за изпълнение. Машините са вече в общините и ЦИК също е изпратила своето решение до полицията да събира устройствата.

В решението на Столичната избирателна комисия се сочи, че в решението на ЦИК се установяват безпрецедентни съществени пороци, между които и абсолютна неразбираемост на волята на Централна избирателна комисия, като същата не може да бъде изведена и по пътя на тълкуването на решението.

Комисията посочва какви са юридическите пороци на решението на ЦИК и затова „ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва.

Юристите в столичната комисия оспорват законовото основание на ЦИК да отмени машинното гласуване с аргумент, че не е получено уведомително писмо, за сертифициране на машините. Както стана ясно, Министерството на електронното управление е изпратила съответното писмо малко след 21 ч. Крайният срок за това е днес 28 октомври. Въпреки това ЦИК не изчака писмото. Столичната комисия е открила на сайта на министерството въпросното уведомително писмо, което също й дава основание да реши, че в Столична община при гласуването на 29 октомври ще се използват и машини и нарежда „на кметовете на всички районни администрации да предадат заедно с членовете на ОИК – Столична община всички изборни книжа и материали посочени в т. 1 от Методическите указания, приети с решение № 2655-МИ от 12.10.2023 г. на ЦИК, включително и онези свързани с машинното гласуване„.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Моторист шофира с тенджера на главата вместо каска (СНИМКА)

Жегата явно не е отразява добре на всеки. Днес...

Полиция простреля мъж с кирка и „Молотов“ на парад на фенове от Евро 2024 в Хамбург

Германската полиция е простреляла мъж, който е заплашил служители...

Трамвай блъсна полицейска кола пред съдебната палата в София (ВИДЕО)

Трамвай блъсна полицейска кола пред сградата на Съдебната палата...

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за...

Катастрофа взе четири жертви в Северна Гърция (ВИДЕО)

Четирима души са загинали при челен сблъсък между кола...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България

Руската оръжейна компания Freshvale, регистрирана в София, продава бойни...

Бойко Борисов: Правителство ще има с премиер от ГЕРБ, но не аз (СНИМКИ/ВИДЕО)

Партията излъчва преговорен екип за сформиране на експертен кабинет

Дъжд след градушки в Западна и Централна България (ОБНОВЕНА)

В София са получени общо 43 сигнала след бурята...

ЕЦБ: Спадът на дела на еврото в световните валутни резерви продължава

Делът на еврото в световните валутни резерви рязко спадна...

Борисов в много по-добра позиция и с лек ултиматум

Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова заяви, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg