https://www.gerb.bg/bg

Стартира надаването 770 или 850 лв. за бъде МРЗ за 2023 г.

Синдикатите и бизнесът започват обсъждането на проекта на правителството за вдигане на минималната работна заплата от 1 януари догодина от 710 на 770 лева. За днес е насрочено онлайн заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори ще представят становищата си, съобщава БНР.

От КНСБ вече разпространиха остра позиция, в която дават негативна оценка на предложението на правителството за това увеличение. В началото на месеца размерът от 850 лева беше приет на първо четене от депутатите с промени в Кодекса на труда.

Според КНСБ цел е да не се вдигне минималната заплата на 850 лв. и не да се даде обективна оценка на нейното състояние, макар този размер да бе приет единодушно от всички народни представители на първо четене, както в социална комисия, така и на пленарно заседание, към момента остават редица въпросителни. Синдикатите остро атакуват доклада на служебния социален министър Лазар Лазаров, който е публикуван въпреки официално декларирания отказ на правителството да провежда самостоятелна бюджетна политика с внасянето на удължителен бюджет.

Защо се прилага двоен стандарт, при това точно в този момент, когато очевидно е налице пълно единодушие в законодателната власт? Според нас това е неприемливо поведение, което ще доведе до намаление на крайния размер на ръста на МРЗ за 2023 г.“, пишат от КНСБ в позицията си. Според синдиката като мотиви за определянето на размера на 770 лв. са цитирани остарели данни от прогнози, които вече не са актуални, използвани са стари базисни периоди, като накрая е направен изводът, че размер на МРЗ от 770 лв. отговаря изцяло на Директивата за адекватните минимални заплати. За нас подобно твърдение е скандално.“

Припомняме, че страната ни няма актуална тригодишна прогноза точно заради отказ на служебното правителство да внесе Бюджет 2023 с мотива, че то няма правомощията да провежда каквато и да е политика.

Според доклада на служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров към проекта, изпратен до бизнеса и синдикатите, определената стойност на най-ниското възнаграждение за догодина е в съответствие с Директивата относно адекватните минимални заплати в Европейския съюз и индикативните стойности, заложени в нея, и се посочва, че средногодишно съотношението между размера на минималната заплата от 770 лв. към средната за 2021 г. е приблизително 50%.

Посочва се още, че при определянето на размер от 770 лв. от 1 януари 2023 г. са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда, възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси.

С проекта на правителството се определя минималната часова работна заплата от 4,66 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Финансовият министър Росица Велкова вече предупреди, че повишаването на минималната работна заплата на 50% от средната в последните 12 месеца, или в конкретика – на 850 лева, ще увеличи бюджетния дефицит с около 1 милиард лева на годишна база.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Недоволството срещу реформите на Милей в Аржентина не стихва

Не стихва недоволството срещу реформите на президента Хавиер Милей...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Изписаха от болницата 2-годишното дете от Враца, простреляно с въздушна пушка

Изписаха от болницата 2-годишното дете от Враца, простреляно в...

Плевен се възстановява след наводнението

Плевен е почти изчистен, като нанесените щети са в...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg