Реклама

https://www.gerb.bg/bg

СС на ООН не призна палестинската държавност

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава, като наложиха вето в Съвета за сигурност за пълноправно членство в световната организация, съобщава „Ройтерс“.

Мотивър бе, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори между Израел и палестинската власт, а не чрез действие на ООН.

При гласуването на проекторезолюцията, която препоръчва на 193-членното Общо събрание на ООН Великобритания и Швейцария се въздържаха, докато останалите 12 членове на съвета гласуваха „за“.

Понастоящем палестинците са наблюдател, де факто признаване на държавност, предоставено от Общото събрание на ООН през 2012 г. Но молбата за пълноправен член на ООН трябва да бъде одобрена от Съвета за сигурност и след това от поне две -трети от Общото събрание.

Палестинският натиск за пълноправно членство в ООН дойде след продължаващата шест месеца война между Израел и „Хамас“ в Газа и докато Израел разширява селищата в окупирания Западен бряг.

Последните ескалации правят още по-важно да се подкрепят усилията на добра воля за намиране на траен мир между Израел и една напълно независима, жизнеспособна и суверенна палестинска държава„, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред Съвета по-рано в четвъртък. „Неуспехът да се постигне напредък към решение за две държави само ще увеличи нестабилността и риска за стотици милиони хора в региона, които ще продължат да живеят под постоянната заплаха от насилие„, каза той.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан каза, че палестинците не са успели да изпълнят критериите, за да станат пълноправни членове на ООН, сред които: постоянно население, определена територия, правителство и капацитет за влизане в отношения с други държави.

Кой гласува Съветът да „признае“ и да даде статут на пълноправно членство? „Хамас“ в Газа? Палестинският „Ислямски джихад“ в Наблус? Кой?„, попита Ердан.

Той каза, че предоставянето на пълноправно членство в ООН на палестинците „ще има нулево положително въздействие за която и да е страна, което ще причини само разрушение за години напред и ще навреди на всякакъв шанс за бъдещ диалог“.

Съветът за сигурност на ООН отдавна одобрява варианта за две държави, живеещи една до друга в рамките на сигурни и признати граници. Палестинците искат държава в Западния бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа, всички територии, превзети от Израел през 1967 г.

Палестинската власт, оглавявана от президента Махмуд Абас, упражнява ограничено самоуправление на Западния бряг. „Хамас“ свали палестинската власт от власт в Газа през 2007 г.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход с частната болница

България има нужда от национална детска болница. Това заяви...

Главчев потвърждава на среща на Съвета на ОИСР стремежа ни към пълноправно членство

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев...

Иван Литвиненко: Има как Националната детска болница да бъде построена по-бързо

Не исках да повярвам, че Министерският съвет разреши строежа...

Таванът на надценката за хляба – популизъм и административна тежест за бизнеса

Таванът на надценката върху хляба е популизъм. Това каза...

Взрив на газова бутилка рани 7-годишно дете и прабаба му в Хасково

7-годишно дете и прабаба му са пострадали при причинен...

36 загинали след срутване на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите при срутване на магистрала в Южен Китай...

САЩ: Русия използва химическо оръжие в Украйна

В нарушение на международната забрана

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕК отпуска допълнителни 68 млн. евро хуманитарна помощ за палестинците

Европейската комисия отпусна допълнителни 68 милиона евро под формата...

Корнелия Нинова обяви: БСП е готова да се жертва за България (СНИМКИ)

В старата пленарна зала БСП събра социалисти, за да...

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Израелската военна операция в град Рафах в южната част...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img