https://www.gerb.bg/bg

Спецпрокуратурата отчете ефективност като лавина и отделно още 66 дела за корупция

Снимка: архив БГНЕС

Сериозно увеличение на обема на работа в годините и значително увеличаване на ефективността по отношение на образуваните досъдебни производства и влезлите в сила осъдителни присъди. Това отчете Специализираната прокуратура в доклада за дейността на специализираната и апелативната специализирана прокуратура.

Анализ на работата бе представен днес на брифинг на прокурорската колегия на ВСС, а отчетът е за периода 2012 и 2020 г. Този анализ бе поискан от служебния правосъден министър Янаки Стоилов още в началото на мандата на първото служебно правителство. Тогава самият Янаки Стоилов бе изненадан и възмутен, когато получи отказ докладът да бъде изготвен в обозрим срок.

На всички нас е ясно, че правото и политиката са свързани, няма и как да е иначе. Нека се надяваме, че като правова държава не правото ще служи на политиката, а обратното – политиката трябва да служи на правото. Нямам основание да се чувствам като човек, който не си е свършил работата. Не само аз, а всички специализирани прокурори си вършат работата. Имам основание да смятам, че тези атаки започнаха в момента и се активизираха именно защото си вършим работата без зависимост от никоя институция, а на база лично убеждение и на база дадените ни анализи и разработки от МВР и от НАП„, каза ръководителят на специализираното обвинение Валентина Маджарова.

И подчерта още: „На тема корупция може да сме горди с нашата работа. Само за изминалата 2021 година (която не влиза в доклада, обхващащ периода до 2020 г. ) има образувани 66 дела, а 16 са влезлите в сила осъдителни присъди. Така че действително имаме нужда от време, за да докажем, че сме ефективни и ефикасни въпреки остарялата законова рамка.“

Иначе статистиката за периода 2012-2020 г. показва значително увеличение на обема на работа и ефективността на специализираната прокуратура. Така например образуваните преписки за участие в организирана престъпна група са се увеличи 19-кратно за посочения период – от 369 до 7066, отчитат от спецобвинението. Повишавали се значително и сигналите и жалбите от граждани, което пък показвало повишение на доверието в институция.

За престъпления против Републиката са образувани 8 дела, нито един обвиняем от общо 15 към момента не е оправдан, а 4-ма са осъдени. По отношение на корупционните престъпления също има тенденция за повишаване на броя обвинения – от 4 през 2012 до 86 през 2020 година.

Много показателно за ефективността на специализираната прокуратура е това, че 1157 лица са с влязла в сила присъда, а само 83 лица са били оправдани, което е 2,3%. Това е показател, който индикира много добра ефективност„, отчете на свой ред говорителят на прокурорската колегия и член на ВСС Калина Чапкънова.

Отчита се и по-голяма ежедневна натовареност на прокурорите от спецпрокуратурата, в сравнение с тези от окръжните такива – средно 1,12 дела на дневна база разглеждат окръжните прокурори спрямо 1,24 за спецпрокурорите през 2020, като тенденцията е идентична през годините.

Значително било и доверието към спецпрокуратурата от страна на партньорските служби в ЕС и извън него, отчетоха още ръководителите на институцията.

В резултат на работата на Специализираната прокуратура през 2017 година бе свален мониторингът на България по темата организирана престъпност. Това е факт, който не може да бъде оспорен и свидетелства единствено за много добро взаимодействие и свършена работа„, подчерта Маджарова.

И бе категорична – Специализираната прокуратура няма нужда от защита от намеренията на управляващите да бъде закрита, тъй като разполагат с най-важният аргумент за противопоставяне на това намерение – самата работата на институцията.

Докладът на специализираното обвинение е публично достъпен на страницата на ВСС.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Гневни граждани замеряха с яйца Борислав Гуцанов (ВИДЕО)

Гневни граждани замеряха с яйца Борислав Гуцанов. Народната любов...

Ким Чен-ун демонстрира стрелби

В петък севернокорейските държавни медии разпространиха снимки на лидера...

Париж и предградията му са изложени на мръсен въздух и високи нива на шума

Повече от три четвърти от населението на централния регион...

И Илон Мъск се отрече от Тръмп

Милиардерът Илон Мъск отрече в четвъртък съобщенията, че е...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Германци и французи виждат повече недостатъци в ЕС, отколкото предимства

Само 29% от германците виждат повече предимства, отколкото недостатъци...

84% от европейците виждат необходимостта от екологичните политики на ЕС

Европейците приемат опазването на околната среда като личен проблем,...

Литва забрани вноса на хиляди стоки от Русия и Беларус

Правителството на Литва одобри забраната, предложена от парламента на...

КНСБ против замразяването на размера на лекарските заплати за още година

КНСБ е против идеята на Министерството на здравеопазването размерът...

Йелън не вижда пречки в Г-7 за руските активи за Украйна

Тя настоява за около 300 милиарда от активите

Сериалът „Частна детска болница“ пак подцени публиката

Каква долнопробна история а, уважаеми зрители?! От вторник насам...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg