https://www.gerb.bg/bg

Йелън не вижда пречки в Г-7 за руските активи за Украйна

Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза в петък, че не вижда „никакви пречки“ в дискусиите си с колегите си финансови министри от Г-7 за по-голям заем за Украйна, обезпечен с приходите от замразени руски суверенни активи.

Йелън каза в интервю за „Ройтерс“, в кулоарите на срещата на финансовите лидери на Г-7, че не всички технически детайли на предложението за заем трябва да бъдат уточнени този уикенд.

Мисля, че нещата изглеждат доста добре, каза Йелън след няколко двустранни срещи в първия ден от двудневната финансова среща на високо равнище в северния италиански курортен град Стреза за постигане на съгласие по концепцията за заема. Не съм видяла спирачки, но има някои проблеми, които трябва да разрешим и хората ще трябва да бъдат гъвкави, за да постигнат общ език„, каза Йелън.

Шефът на Министерството на финансите на САЩ настоява пред своите колеги в преговорите да се съгласят да изтеглят печалбите от около 300 милиарда долара в руски суверенни активи, за да подкрепят по-голям заем за Украйна. Но стана ясно, че от преговорите в Стреза няма да излязат твърди подробности за заема.

Доста се надявам, че по същество можем да се съгласим, че това е концепция, която можем да разработим малко повече през следващите няколко седмици и да я представим на лидерите за разглеждане през юни.“

Лидерите на Г-7 трябва да се срещнат следващия месец в Пулия, Южна Италия.

Йелън също така каза, че има „различни възгледи“ сред финансовите министри на Г-7 относно нивото на загриженост относно индустриалния свръхкапацитет на Китай, който според нея застрашава жизнеспособността на фирмите в пазарно ориентираните икономики.

В първия ден на срещата на Г-7 някои министри изразиха загриженост за потенциална търговска война в резултат на новите мита на САЩ върху китайските стоки, но финансовите министри на Германия, Франция и домакините Италия заявиха, че е необходим общ фронт срещу растящия износ на Китай.

Мисля, че има общо мнение, че трябва да изразим общ набор от опасения към Китай, каза тя. Това е, че цялостната макроикономическа стратегия на Китай е тревожна и има отрицателни странични ефекти.“

Групата на индустриалните демокрации включва САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия.

Русия ще идентифицира американска собственост, включително ценни книжа, която може да бъде използвана като компенсация за загуби, понесени в резултат на изземване на замразени руски активи в Съединените щати, съгласно указ, подписан от президента Владимир Путин в четвъртък.

Способността на Русия да отмъсти, ако западните лидери конфискуват нейните замразени активи, е подкопана от намаляващите чуждестранни инвестиции, но вместо това тя може да преследва парите на частни инвеститори, казаха официални лица и икономисти пред „Ройтерс“ този месец.

Указът от четвъртък гласи, че руски лица могат да поискат от руски съд да определи дали имуществото им е било неоснователно иззето и да поиска обезщетение.

След това съдът ще разпореди компенсацията да бъде прехвърлена под формата на американски активи или собственост в Русия от списък, който ще бъде изготвен от руската правителствена комисия за продажба на чуждестранни активи.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

Филипински и китайски кораб са се сблъскали в Южнокитайско...

Пътнически и товарен влак се удариха в Индия

Товарен и пътнически влак се сблъскаха в Индия. Инцидентът...

Президентът свиква 50-ото Народно събрание в сряда

Президентът Румен Радев свиква 50-ото Народно събрание на 19...

Психично болен нападна с нож момиче в София

Психично болен мъж нападна момиче с нож в София,...

Антоанета Христова: Политическите партии се сринаха

В момента сме в процеса на падане и тези,...

Очакваната визита на Путин във Виетнам разгневи САЩ

Руският президент Владимир Путин ще посети Ханой тази седмица,...

Свлачище в Еквадор взе шест жертви

Свлачище в Еквадор уби най-малко шестима души и рани...

Двама са се удавили в неохраняеми зони в Бургаско

Това са 40-годишна жена и 52-годишен чешки гражданин

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Една трета от подкрепленията на Украйна се състоят от доброволци

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Наталия Калмикова каза, че...

Издирват шофьор, ранил полицай при гонка в Бургас

Той е изоставил колата си и се е укрил

Норвегия дава 240 млн. евро за ПВО отбраната на Украйна

Норвегия ще отпусне 240 млн. евро за противовъздушната отбрана...

Съветът за сигурност иска да падне обсадата на град в Судан

Съветът за сигурност на ООН поиска в четвъртък спиране...

Фон дер Лайен: Замразяването на войната в Украйна не е решение, а рецепта за бъдещи войни

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен...

Орбан чакал второто полувреме на мача за и против мира

Привържениците на мира в Европа имат преднина с 1:0...

Израелските сили ожесточават атаките срещу Рафах

Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в западната част на град...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg