https://www.gerb.bg/bg

Социалните служби арбитър в спор между майка, баба и дете

Снимка: (архив) iStock by Getty Images

От Министерството на труда и социалната политика изпратиха официална позиция до медиите относно случай на дете в риск вследствие на напрегнати отношения между родителите и баба му.

Подадени са множество сигнали към МТСП, ДАЗД, Агенция за социално подпомагане още преди месец. Разясненията от социалното министерство идват на фона на убийството на Пейо Пеев в София. Припомняме, че заподозрени са жена му у нейната майка, а предполагаемият мотив е спор за попечителство на дете.

Относно случая на детето в риск МТСП съобщи, че в края на декември 2023 г. е получен сигнал относно 13-годишно дете, което явно и съзнателно изразява волята си, че не желае да живее с родителите си в чужбина. Сигналът е подаден от бабата на детето по майчина линия.

В тази връзка е наложена временна забрана на детето да напуска страната, като то ще бъде временно настанено при баба му.

Една от причините за решението е, че в хода на работата по случая е установено, че върху детето е упражнено насилие, вследствие на което са получени травми. На този етап информацията сочи, че извършителят е познат на майката. Съгласно амбулаторния лист, издаден от УМБАЛСМ „Пирогов“ на 09.01.2024 г., детето е със „счупена долна челюст, закрита„. Налице е и образно изследване от МДЛ „Русев“ (представено от майката на детето), съгласно което липсват данни за посттравматични промени на некрокраниума.

В хода на оценката на сигналите правят впечатление напрегнатите отношения между родителите на детето и членовете на разширеното семейство, отбелязват от МТСП. Всяка от страните изказва твърдения, които са противоречиви, и това изисква задълбочен анализ на постъпилата информация, като се има предвид и писмено заявеното желание на детето.

Проверка по случая се извършва и от прокуратурата.

По данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП) до м. юни 2022 г. малолетното дете и родителите му са живели в България в различни населени места. След това, предвид трудовата ангажираност на родителите, са заминали в чужбина, като са живели в Парагвай, а от м. септември 2023 г. в Бразилия. Честата смяна на местоживеенето на родителите е допринесла за повишаване на тревожността у детето и то е изразило желание да бъде изпратено при баба му и останалите роднини в България за коледните и новогодишни празници.

Бабата на детето подала сигнал на 20.12.2023 г., че майката е дошла в дома ѝ и е взела със себе си детето. Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е сезирана за случая на 21.12.2023 г., след получен сигнал от бабата, при която то е било отседнало при престоя си в България. От страна на ДАЗД е изпратено писмо до ДСП – Сердика за спешно проучване на представените в жалбата обстоятелства и при оценена необходимост за предприемане на мерки за закрила спрямо детето с цел защита правата и интересите му.

По информация на АСП на 10.01.2024 г. е получен сигнал с данни за упражнено насилие над детето, извършено в рамките на териториалния обхват на учебното заведение, в което то учи. На 11 януари е проведено заседание на мултидисциплинарния екип, в рамките на което ангажираните институции са обсъдили случая, обменили са информация, изслушани са майката на детето, бабата по майчина линия, както и детето, по изрично негово желание. Майката е изразила категоричното си желание детето да живее заедно с родителите си в Бразилия. Професионалистите, присъствали на срещата, са се обединили около становището, че положението на детето не налага предприемане на спешна мярка за закрила – извеждане извън семейна среда.

Екипът е взел следните решения:

  • да се предприеме мярка за закрила в семейна среда на основание чл. 23 от ЗЗДет., като майката и детето се насочат към подходящи социални услуги в общността за „Оценка на родителски капацитет“ на майката и „Работа с психолог“ за детето;
  • да се насочи бабата към социална услуга „Оценка на родителски капацитет“ на база на подадената от нейна страна декларация за настаняване на детето в семейството ѝ.

В хода на работата мултидисциплинарният екип по случая е разгледал конкретната ситуация на насилие над детето, случила се на 09.01.2024 г., в която детето е отказало да тръгне с майка си и да се качи в автомобила на нейния познат. Приятелят на майката е използвал насилствени методи, за да вкара детето в автомобила. На срещата на екипа са изслушани бабата и майката на детето, които дават противоречива информация за случая.

На 22.01.2023 г. е изготвено предложение от ДАЗД да бъде наложена административна мярка на основание чл. 76а, ал. 1 от ЗБЛД за срок до шест месеца от издаване на заповедта на детето, в резултат на която то няма да може да напуска пределите на България през този период.

До края на работния ден на 22 януари е наложена административна мярка от дирекция „Български документи за самоличност“ на МВР.

Ден преди това – на 21 януари възникнала ситуация с детето на летище София, където детето и родителите са отишли с цел пътуване за Мадрид. От страна на АСП е представена информация, според която детето е споделило, че още на аерогарата се е разплакало и е помолило персонала на летището да извикат полиция. Разпитано е от икономическа полиция и е изпратен екип от „Мобилна работа с деца в риск“. След това, отново по искане на самото дете, е предприета мярка за закрила „полицейска закрила“ и то е настанено в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни (ДВНМН) към МВР за срок от 48 часа.

В проведения разговор детето е заявило, че не желае да напусне България и би желало да бъде настанено в семейството на роднини или близки, или в социална услуга за резидентна грижа. По информация от ДСП – Сердика на 22.01.2024 г. майката и бащата са посетили дирекцията и са заявили, че желаят да се грижат за сина си, като ще останат в България колкото е необходимо.

В тази връзка са дадени насоки от АСП за провеждане на повторна среща с детето, на която то да бъде информирано за решението на родителите му и да се вземе под внимание неговото мнение. На 23.01.2024 г. директорът на РДСП – София-град е информирал, че по време на срещата с детето то е декларирало писмено своето желание да бъде отглеждано от своята баба Росица Кирилова. По данни на директора на РДСП – София-град, родителите на детето са посетили ДСП – Сердика, и ДСП – Лозенец, и са депозирали заявление, че не желаят синът им да контактува с бабата Росица Кирилова и с лелите си. Поради заявеното писмено желание на детето относно настаняването му в семейството на баба му по майчина линия Росица Кирилова и изтичащата мярка „полицейска закрила“, на 23.01.2024 г. компетентната ДСП Сердика издава Заповед за настаняване на детето в семейството на бабата по майчина линия.

От МТСП подчертават:

  • Не са отнети родителските права на родителите на детето. Горепосочените мерки са временни и са съобразени с волята на детето, което съвсем скоро ще навърши 14 години. Целта им е през периода, в който са в сила, на родителите и детето да се осигури необходимата професионална помощ, за да се възстанови балансът в семейството и да се постигне разбиране за правата на детето.
  • Не са получени сигнали за наличие на насилие срещу детето от страна на членове на неговото семейство. Наложените мерки позволяват на родителите да поддържат непрекъснат контакт с детето си.
  • Макар до структурите на МТСП да не са достигнали сигнали за физическо насилие срещу него от страна на членове на семейството му, са получени такива за притеснителното му психическо състояние, за незачитане волята му от страна на родителите му да живее в България, където да изгради постоянна и стабилна социална среда, както и да ходи на училище.

МТСП изразява ясно становище, че правата на децата са изконни, също както са правата на възрастните, и когато едно дете на подобна възраст многократно изразява волята си устно и писмено, държавата с всичките си органи и институции следва да я вземе предвид в работата, мерките и решенията си по отношение на детето.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Проф. Владимир Чуков: Войната в Газа е тази, която сега размества пластовете

Все още няма окончателно решение след мирните преговори между...

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Румен Радев: Брацигово от 1876 година е символ на дух и родолюбие

Както умелите ръце на брациговските майстори с поколения са...

Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора

Съд в Пакистан удовлетвори молбата на съпругата на бившия...

Около 500 000 агнета пласирани по Великден у нас

Около 500 000 агнета са пласирани по Великден. Това...

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg