https://www.gerb.bg/bg

Сотир Цацаров – нито виждал, нито чувал за Нотариуса (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Прокурорската колегия на ВСС изслуша изявлението на бившия главен прокурор и настоящ прокурор във ВКП Сотир Цацаров, с което той поиска за отговори на твърдения и публикации, където неговото име се замесва с това на Мартин Божанов – Нотариуса.

Сотир Цацаров отрече да познава Мартин Божанов – Нотариуса, който бе убит в София и покрай убийството му се задейства допълнително разследване за кръга му на влияние в съдебната система. Сотир Цацаров отрече и да е имал ключова роля в кариерното развитие на издирвания бивш следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, свързван с аферата „Осемте джуджета“ . Специално с Мартин Божанов Цацаров не е имал никакво касателтсво, а и по служебен път, докато е бил главен прокурор, никога при него не е идвала информация по служебен път.

Изслушването бе поискано от самия Цацаров, премина в дълго изложение в три точки, а членовете на колегията нямаха нито един въпрос към бившия главен прокурор.

Изявлението си Сотир Цацаров раздели на три части – отговор на съдия Владислава Цариградска, на Веселин Денков и Ивайла Бакалова и на Бойко Рашков.

Той отрече да е изпращал до медии флашки с компроментиращи материали срещу Цариградска и призова, ако друг от прокуратура или пресцентъра на прокуратура го правил, това да бъде казано ясно. Бившият главен прокурор опроверга и други изявления на съдийката, но изрично подчерта, че не оправдава случилото се с нея, което определи като недопустимо.

Цацаров отхвърли връзката, която Денков и Бакалова направиха за среща от август 2020 година на Веселин Денков с него – вече в качеството му на шеф на Антикорупционната комисия, и последвалия му арест. Също така отрече да знае какви са били причините за ареста на Денков и призова все пак този въпрос да бъде разнищен.

Сотир Цацаров опроверга и приписваната му роля като покровител на Петьо Еврото, за което говори Бойко Рашков, изреждайки заповеди за назначаване от времето на своя предшественик Борис Велчев, продължила и при бившия градски прокурор Николай Кокинов. Бившият главен прокурор цитира и свое изказване от ВСС при уволнението на Еврото и че прокуратурата има интерес да се освободи от него.

От изявлението на Цацаров стана ясно обаче, че Комисията е правила проверка по разследването „Списък за бърз контрол“, в което за първи път беше осветено влиянието на Мартин Божанов – Нотариуса в съдебната система. Включително са разпитани и редица лица – бяха споменати Георги Ушев, Бойко Борисов, Владислав Горанов, Емил Писков, Яни Янев, тогава общински съветник в Сандански.

Проверката е открила данни за престъпление, била е изпратена в прокуратурата – тогава ръководена от Иван Гешев, но какво е последвало Цацаров не знае, заради „оскъдната кореспонденция“ с неговия предшественик.

Въпреки че изрично подчерта, че не дава съвети, Сотир Цацаров отправи поредица от такива към председателя на временната парламентарна комисия Никола Минчев, един от който беше за това Яне Янев да бъде извикан на изслушване. Самият Цацаров обаче поставя под съмнение неговите думи, тъй като Янев „спекулирал“, включително за срещи с хора, публични личности, които не са се състояли.

Друг съвет бе да се извика председателя на Националното бюро за контрол на СРС-та, който да предостави информация дали е подслушван по някакъв начин кабинета на съдия Цариградска.

Трети – комисията трябва да изиска информация от МВР и ДАНС бил ли е Мартин Божанов сътрудник и ако да – по чия инициатива, за какъв период, кои служители са работили с него и каква ценна информация той е предоставил на службите.

Четвърти – да се изследва кариерата на съпругата му в ГДБОП, дори и чия е инициативата за обявяване на публичен конкурс за такава длъжност.

Пети съвет – комисията трябва и може да изисква от КПКОНПИ всичко по делото Веселин Денков, а самият бизнесмен трябва да каже и другите имена – които са идвали като пратеници и застъпници на спецпрокуратурата при него.

Шести – истинските причини за задържането му останаха скрити, а трябва да се чуят.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай твърдо се противопоставя на инструментите на САЩ за контрол на износа

Китай твърдо се противопоставя на злоупотребата с инструменти за...

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg