https://www.gerb.bg/bg

Следващата „Евровизия“ няма да се проведе в Украйна

Европейският съюз за радио и телевизия потвърди, че следващият конкурс за песен „Евровизия“ няма да се проведе в Украйна, въпреки че украинска група спечели последното му издание. Това се налага, поради войната, която продължава там и в момента се търси друга държава за конкурса.

Това се казва в изявление, публикувано на сайта на организацията, предаде „Укринформ“.

EBU напълно разбира разочарованието, което посрещна съобщението, че конкурсът за песен на Евровизия (ESC) 2023 не може да се проведе в Украйна, тазгодишната страна победител. Решението се ръководи от отговорността на EBU да гарантира, че условията са изпълнени, за да се гарантира безопасността и сигурността на всички работещи и участващи в събитието, чието планиране трябва да започне незабавно в страната домакин„, се казва в изявлението.

В него се казва, че най-малко 10 000 души обикновено са наети да работят на или на конкурса за песен на „Евровизия“. Очаква се още 30 000 фенове да пътуват на събитието от цял ​​свят. Тяхната сигурност е основна грижа на EBU.

Ето защо е от решаващо значение решенията, взети във връзка с такова сложно телевизионно събитие на живо, „да се вземат от професионалисти по излъчване и да не се политизират“.

Правилата на конкурса за песен на Евровизия, с които се съгласяват всички участващи радио- и телевизионни оператори, ясно посочват, че събитието може да бъде преместено при форсмажорни обстоятелства, като например продължаваща война.

Освен това EBU потърси експертен съвет по сигурността на трети страни, в който ясно се посочва, че контрамерките, предложени за смекчаване на заплахите, планиращи събитието в Украйна, са недостатъчни за международно публично събитие и оценката на риска от събитие с масови жертви поради продължаващия конфликт е „Високо.“

Съюзът също така отбеляза коментарите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че войната в Украйна „може да продължи с години“.

По отношение на възможността за провеждане на състезанието на гранично място в близост до съседна държава, спецификациите на предложените места и липсата на необходимата околна инфраструктура не отговарят на изискванията на ИСС„, се казва в изявлението.

При правенето на заключенията EBU също така отбеляза, че въз основа на настоящата ни информация няма големи международни концертни турнета в Украйна през 2023 г.

Всичко това допринася за цялостната оценка на EBU, че по отношение на сигурността и оперативните гаранции не са спазени необходимите изисквания за хостинг, определени в правилата на Евровизия. Като се вземе предвид всичко това, EBU, със съжаление , взе решение да премести събитието в друга държава и ще продължи дискусиите за намиране на подходящо място за конкурса за песен на Евровизия догодина. Щастливи сме да се ангажираме допълнително с нашия украински член UA:PBC по всички тези въпроси„, се казва в изявлението.

Припомняме, че групата „Оркестър Калуш“ спечели „Евровизия“, като посвети песента си на майските на Украйна. Музикантите поеха ангажимент да продадат трофея си на търг и спечелените средства да отидат в помощ на армията на страната.

Те спазиха това обещание.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

И тази събота антиправителствени протести в Израел

Хиляди израелци излязоха по улиците в събота с искане...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg