Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Симеон Дянков: Инфлацията на моменти може да достигне 20 процента

Бившият финансов министър Симеон Дянков заяви, че очаква още по-висока инфлация и ръст на данъците. Той предполага, че инфлацията ще надскочи прогнозираните 14 процента, колкото е заложено в актуализацията на бюджета. Като цяло обаче Дянков се съмнява, че актуализацията на бюджета ще мине и на второ четене заради политически пазарлъци.

Очаквам да видим по-висока инфлация на месечна основа през следващите два-три месеца, като може да стигне и близо до 20%„, заяви Дянков чрез видеовръзка от Вашингтон пред БТВ.

Той каза, че у нас инфлацията е забавена с 3-4 месеца и тя тепърва ще става висока. „Увеличението на данъци е неизбежно. То беше ясно още с Бюджет 2022.“ В тази връзка водещият в студиото припомни, че преди три седмици Българската народна банка предупреди за опасност от навлизане в инфлационна спирала заради раздуване на дефицита по политически причини.

Бившият финансов министър заяви, че за първи път от 11 години Европейската централна банка увеличава лихвените проценти.

Тези, които имат ипотеки повече от пет години трябва да се радват, защото те са влезли на добри цени, а тези които в момента мислят да си купуват жилища трябва да го направят възможно най-бързо, защото ЕЦБ сега започва да увеличава лихвите. В САЩ има вече пета стъпка за увеличение на лихвите, предвиден е голям ръст и за юли.“

Дянков, каза, че това се отнася и за правителството, като уточни, че като цяло одобрява политиката на настоящия кабинет, включтелно намерението за поемане на нов дълг при сегашните по-ниски лихви.

Според него планираните социални мерки, включително увеличване на пенсиите могат да се случат и без актуализация на бюджета, просто с промяна на основните параметри на бюджета или с акт на Министерски съвет„, заяви той, като каза, че се надява ако правителството оцелее след вота на недоверие, то да се откаже от актуализацията.

Според него разходите за инфраструктурни проекти биха могли да бъдат отложени и за следващия бюджет, „който не бил кой знае колко далече„. Същевременно бившият финансов министър изрази съжаление за замразяването на строежа на Магистрала „Хемус“.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Над 1000 бомбени заплахи са получени за ден в училища и институции в Словакия

Над 1000 бомбени заплахи до училища и други институции...

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

Разследват смъртта на жена в дома й в Кюстендил

Трупът на 52-годишна жена в жилището й в Кюстендил снощи...

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на...

Украинският парламент при закон за мобилизацията на затворници

Върховната рада прие на второ четене законопроект за мобилизацията...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НАТО праща консултантски мисии в Близкия изток и Африка

НАТО обмисля да изпрати консултантски мисии в областта на сигурността...

България и Азербайджан задълбочават сътрудничеството си (СНИМКИ)

България и Азербайджан скрепиха двустранното си сътрудничество, съобщи БНТ. Президентът...

Севернокорейските оръжия в Украйна демонстрират слабостта на ООН

Появата на севернокорейски оръжия на фронта в Украйна ясно...

Патриарх Кирил се помоли на Великден за защита на „свещените граници“ на Русия

Руският патриарх Кирил включи в словото си за пасхалната...

Конгресмени предупредиха Байдън, че Израел бави помощта за Газа

Членове на Конгреса от Демократическата партия на президента на САЩ...

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

Полицията и пропалестински демонстранти се сблъскаха в Калифорнийския университет (ВИДЕО)

Полицията премахна барикадите и започна да разглобява укрепения лагер...

„Комерсант“: Кримският мост е бил взривен с ракетно гориво

Руските разследващи държат на маршрута през България

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg