https://www.gerb.bg/bg

Си Дзинпин: Тайван неизбежно ще се обедини с Китай

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

„Обединението“ на Китай с Тайван е неизбежно. Това заяви президентът Си Дзинпин в новогодишното си обръщение, съобщава „Ройтерс“.

Направи впечатление по-острият му тон спрямо миналата година. Остават по-малко от две седмици преди островът, спрямо който Китай има териториални претенции, да избере нов лидер.

Президентските и парламентарните избори на 13 януари се провеждат в момент на напрегнати отношения между Пекин и Тайпе. Китай засилва военния натиск, за да отстоява претенциите си за суверенитет над демократично управлявания остров.

Пекин смята Тайван за своя „свещена територия“ и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол, въпреки че Си не спомена военни заплахи в речта си, излъчена по държавната телевизия.

„Обединението на родината е историческа неизбежност“, заяви той. Официалният английски превод на неговите думи, публикуван от информационната агенция „Синхуа“, обаче използва по-опростен израз: „Китай със сигурност ще бъде обединен“.

„Сънародниците от двете страни на Тайванския проток трябва да бъдат обвързани от общо чувство за цел и да споделят славата на възраждането на китайската нация“, добави той. Официалният превод на английски гласи „всички китайци“, а не „сънародници“.

Миналата година Си заяви само, че хората от двете страни на протока са „членове на едно и също семейство“ и изрази надежда те да работят заедно, така че „съвместно да насърчават трайния просперитет на китайската нация“.

Китай отбеляза, че настоящият тайвански вицепрезидент Лай Чин-те, кандидатът за президент на управляващата Демократическа партия на Тайван и лидер в проучванията на общественото мнение, е опасен сепаратист.

Вчера китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Лай е „разкрил истинското си лице на упорит „работник за независимостта на Тайван“ и „разрушител на мира през Тайванския проток“.

От 2016 г. – когато президентът Цай Инуън встъпи в длъжност – ръководеното от Демократическата партия правителство на Тайван насърчава сепаратизма и е „престъпният мозък“ във възпрепятстването на обмена през протока и нанасянето на вреда на интересите на народа на Тайван, посочиха от китайската служба.

„Като водеща фигура в Демократическата партия и настоящ неин председател, Лай Чинг-те не може да избяга от отговорността си за това“.

Цай и Лай многократно са предлагали преговори с Китай, но те са били отхвърляни.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

Българин задигна такси в Румъния и завърши в ареста

Българин открадна таксиметров автомобил в Румъния, съобщават БТА и...

Бистрица остана без личен лекар

Софийското село Бистрица остана без личен лекар, съобщава bTV. Причината...

Главчев увери „Прозрачност без граници“ в провеждането на честни избори

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство...

Баба от Петрич се озова в болница след кавга с друга баба

Възрастна жена от Петрич се озова в болница след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg