https://www.gerb.bg/bg

Шефът на ЦРУ се срещнал тайно с главатаря на талибаните в Кабул

Снимка: архив EPA / News24sofia.eu

Директорът на американското ЦРУ Уилям Бърнс тайно се е срещнал с главатаря на талибаните Абдул Гани Барадар в Кабул вчера, съобщава „Вашингтон пост“.

Междувременно западните сили на летището в Кабул работят усилено и днес за извеждането на хората от Афганистан преди крайния срок 31 август, докато президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск да преговаря за повече време за извеждането по въздух на хиляди блокирани хора.

Масов хаос, прекъснат от спорадично насилие, обхвана летището в Кабул, като западни войници и афганистански охранители отблъскват отчаяни тълпи, напиращи да избягат след превземането на афганистанската столица от талибаните на 15 август.

Страни, които евакуираха около 50 000 души през последните 10 дни, се опитват да спазят уговорения по-рано с талибаните краен срок за изтегляне на чуждестранните сили, каза дипломат от НАТО пред „Ройтерс“.

Всеки член на чуждестранните сили работи с темпове на война, за да спази крайния срок„, отбеляза дипломатът, който отказал да бъде идентифициран.

Ръководителите на страните членки на Г-7 – Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ – ще се срещнат виртуално по-късно днес, за да обсъдят кризата.

Байдън, който каза, че американските войски може да останат след крайния срок, предупреди, че евакуацията ще бъде „трудна и болезнена“ и много може все още да се обърка.

Конгресменът от Демократическата партия на САЩ Адам Шиф, председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса), заяви пред репортери след брифинг за Афганистан на представители на разузнаването, че не вярва, че евакуацията може да приключи през оставащите осем дни.

Мисля, че е възможно, но смятам, че е много малко вероятно предвид броя на американците, които все още трябва да бъдат евакуирани„, подчерта Шиф.

Представител на талибаните отсече вчера, че удължаването на срока няма да бъде предоставено, въпреки че той каза, че чуждестранните сили не са го търсили. Вашингтон посочи, че преговорите продължават.

Британският премиер Борис Джонсън заяви преди срещата на Г-7: „Ще помоля нашите приятели и съюзници да застанат до афганистанския народ и да засилят подкрепата за бежанците и хуманитарната помощ.“

Талибаните ще бъдат съдени по делата им, а не по думите им„, написа той в „Туитър“.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс коментира пред Sky News, че се съмнявал, че ще има удължаване „не само поради казаното от талибаните, но и ако погледнете публичните изявления на президента Байдън, мисля, че е малко вероятно„.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Моторист шофира с тенджера на главата вместо каска (СНИМКА)

Жегата явно не е отразява добре на всеки. Днес...

Полиция простреля мъж с кирка и „Молотов“ на парад на фенове от Евро 2024 в Хамбург

Германската полиция е простреляла мъж, който е заплашил служители...

Трамвай блъсна полицейска кола пред съдебната палата в София (ВИДЕО)

Трамвай блъсна полицейска кола пред сградата на Съдебната палата...

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за...

Катастрофа взе четири жертви в Северна Гърция (ВИДЕО)

Четирима души са загинали при челен сблъсък между кола...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел уби лидер на Хизбула в Ливан

При въздушен удар, за който се твърди, че е...

ЕС готви санкции за руския корабен гигант Совкомфлот

Европейският съюз предлага санкции за руския танкерен гигант "Совкомфлот", в...

Германия не обмисля предсрочни избори въпреки краха на коалицията на Шолц

Германското федерално правителство няма да проведе предсрочни избори преди...

Французите ще направят правилния избор на предсрочния вот, уверен Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази увереност, че французите ще...

„Фидес“ първа в Унгария, но с най-слабия си резултат

Партията "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан води с 43,8%...

Настоящи и бивши управляващи завършват наравно в Португалия

Според първоначалните резултати от екситпола, Социалистическата партия (Partido Socialista,...

Израел удари цели и складове на „Хизбула“ в Южен Ливан

В събота Израелските сили за отбрана (IDF) нанесоха серия от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg