https://www.gerb.bg/bg

Шефът на наркоотдела в ГДБОП арестуван за чадър над трафика

Снимка: БГНЕС

Началник на отдел Наркотици в ГДБОП е в ареста заедно с други двама от службите след получен подкуп. В ареста са и висш служител на същата дирекция и още един служител на МВР.

Новината бе съобщена на брифинг в МВР от главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов. Още в началото на брифинга Гешев предупреди, че ще отговорят на малко въпроси и то само по темата.

Операцията по задържането им е започнала вчера, след 17 часа. И в момента се претърсват обекти и жилища. Задържаните са с мярка за 24-часово задържане.

Разследването е за организирана престъпна група за подкупи, упражняване на логистика в полза на други ОПГ, които са се занимавали с наркотрафик и разпространение на наркотици у нас, но и не само на територията на България.

Главният прокурор Иван Гешев определи дейността им като „чадър“ и подчерта, че задържаните служители са изпълнявали и отговорни функции, били са основни точки за контакт с партньорите ни в чужбина за противодействие на наркотрафика.

Главният прокурор заяви и че познава арестувания висш служители на МВР и то още от 90-те години. Затова и в личен план е потресен и изключително разочарован.

„Такъв арест и такова разкритие „не се е случвало в новата история на България“, заяви Гешев и увери, че прокуратурата и МВР ще са безкомпромисни към всякакви случаи на нарушения и престъпления, независимо от кого са извършени. Не правим разлика кой ги извършвал, увери главният прокурор. По думите му важно е „да си изчистим къщичката“.

Разкритите данни до този момента са „меко, много меко казано, притеснителни, да не кажа срамни“, коментира Иван Гешев, но отказа да предостави повече конкретни факти по разследването. Такива ще бъдат изнесени допълнително от спецпрокуратурата.

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че е разпоредил на главният секретар на МВР да се извърши цялостен анализ на службата ГДБОП и основно на дейността по противодействие на трафика на наркотици, за да може да докладва на премиера и да се вземат решения за промяна в структурата на ГДБОП и работата й, за да „се изчисти името на колегите, които работят там“.

По информация на 24 часа с позоваване на източници от МВР задържаните са Кирил Ванков – шеф на сектора в отдела за борба с наркотрафика, и Цветан Панков – шеф на същия отдел в ГДБОП.

Разкритията може би имат връзка с разкрития склад в апартамент в „Студентски град“, където разследващите откриха 327 кг. кокаин в гардероб и ракла, след „безобиден арест“ на дилър, превозващ 40 кг. кокаин в багажника на колата си. По случая още тогава експерти заявиха, че такова голямо количество не може да се складира без подсигуреност, както и че може да се очаква да има разчистване на сметки и отмъщения в престъпния свят.

Другият голям случай от тази година беше с кокаин от близо 500 кг, заловени в края на януари месец на зеленчуковата борса в Слатина и в камион в складова база в Ихтиман. По случая беше задържан и бившият шеф на софийската митница Красимир Керемедчийски.

Миналата година пратка с кокаин се удави буквално и в Черно море. Сериозен удар направиха службите и с откритите кашони с банани в Бургас.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж загина при пожар в Смолянско

Нанесени са и материални щети

Задържаха контрабандни пистолети на ГКПП Лесово

Оръжията са със заличени серийни номера

Недоволството срещу реформите на Милей в Аржентина не стихва

Не стихва недоволството срещу реформите на президента Хавиер Милей...

Украинският парламент при закон за мобилизацията на затворници

Върховната рада прие на второ четене законопроект за мобилизацията...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Лидер на турската мафия е задържан в Гърция

Рамазан Байгара, лидер на престъпна организация, издирван с червена...

Спешни мерки за закъсненията на влаковете в София заради ремонта нареди Гвоздейков

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg