https://www.gerb.bg/bg

Седмица след връщането на малките в клас се връщат и големите

МОН не затваря училищата, а отваря дистанционното образование. Решението за затварянето е взето във вторник заради високата заболеваемост, но не беше ясно как ще се регламентира електронното обучение, затова закъсня заповедта в сряда. Това обясни пред БТВ служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Той е категоричен, че противоречия с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров няма, а решението е било бързо, предизвикано от рязко повишаване на заболеваемостта. Ситуацията в София е много тежка и това е решение на МЗ, категоричен бе министърът.

На въпрос защо са отворени концерти, а училищата затворени – Денков отговори, че с новата заповед на МЗ се вкарва зеленият сертификат навсякъде. Докато в училищата няма такава система и има достатъчно основания да се смята, че част от заболеваемостта идва от училищната мрежа, каза Денков.

Целта е създаване на безопасна среда в училище, за да може учениците да учат.

Николай Денков коментира и случая с нападението срещу него на един от протестите – „Миналата седмица група хора ме натискаха и бутаха само защото казах, че трябва маски да се носят. Обществото трябва да узрее, че за да е училището безопасно, при такава заболеваемост трябва да правим тестове и да носим маски“, обясни министърът.

В МОН през цялото време убеждаваме, че искаме да се ваксинират учителите, но не можем да ги задължим, обясни още министърът. Денков бе категоричен, че учениците от 1 до 4 клас ще влязат в час, когато учителите са безопасни и когато се тестват децата. Той не знае какви ще са тестовете, днес се отварят офертите, а на информацията, че ще са близалки – Денков каза, че не знае тестовете да са избрани.

Докато не видим тестовете, няма точен алгоритъм как ще се правят – обсъждат се два варианта – да се правят от родителите и да се правят от учителите. Разработен е вариант да ходят 15 мин. по-рано децата на училище или да се използват 15 мин. от първия час. Децата няма да се държат нито пред училище, нито в коридорите. Ако ще бъде с учителите, това ще става в класната стая, поясни министърът.

Той добави, че ще има дори филмчета за обучение как ще става тестването. На въпрос дали ще има психолози в училище заради тестването на децата – Денков каза, че има избор – или на училище децата, или вкъщи. Министърът смята, че ситуацията ще е по-трудна за учителите, които ще имат повече ангажименти.

До миналата сряда от 1 до 4 клас децата не бяха спирани в цялата страна, с изключение на едно училище. Дали е грешка или не затварянето – въпрос на баланс, има над 1000 деца, които са в болница, в реанимация в тежко състояние, има 17 починали деца от коронавирус. Без да намерим баланса между присъствено обучение и здраве – не може да се реши задачата, категоричен е Николай Денков.

Той даде за пример и вдигането на границата за заболеваемостта от страна на МЗ – от 500 на 100 000 миналия август до 1300 в момента. Къде е границата, трябва да каже министърът на здравеопазването, каза министърът.

В България ваксинираните деца са около 5%, отчете Николай Денков. На въпрос кога е реалистично да се върнат в клас първо най-малките Денков отговори: „Забавянето е дошло от технологичните процедури, оферти, срокове, заседания, имахме желание да е следващата седмица, но няма да има техническо време за информация за учители и родители, трябва ни около седмица да бъде всичко организирано и да се достави на място„. Проблемът с 1 до 4 клас е най-голям, децата имат нужда от учител, смята министърът. След първи клас – веднага се пристъпва към следващата серия ученици – за тях планът е седмица след малките.

Тази седмица се вижда, че има задържане последните дни на заболелите, страната е на границата надолу или нагоре. Какво предстои следващите една-две седмици ще бъде ключово за това ще има ли локдаун, заключи министърът на образованието.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лидер на турската мафия е задържан в Гърция

Рамазан Байгара, лидер на престъпна организация, издирван с червена...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

Арестуваха мъж за заплахи срещу Александър Вучич

Арестуваха мъж за заплахи срещу сръбския президент Александър Вучич,...

Вече 58 са жертвите на внезапни наводнения и свлачища в Индонезия

Спасителните операции продължават и днес в индонезийската провинция Западна...

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg