https://www.gerb.bg/bg

Съюзниците на САЩ са резервирани към оперативната група в Червено море

Снимка: (архив) EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън се надяваше да представи твърд международен отговор на атаките на хусите в Йемен срещу корабоплаването в Червено море, като разпореди създаването на оперативна група за сигурност, но седмица след стартирането и много съюзници не искат да бъдат свързани с начинанието, публично или изобщо.

Двама от европейските съюзници на Америка, които бяха изброени като участници в операцията Пазител на Просперитета (Prosperity Guardian) – Италия и Испания – излязоха с изявления, в които изглежда се дистанцираха от водената от САЩ коалиция.

Пентагонът казва, че силите са отбранителна коалиция от повече от 20 нации, за да се гарантира, че търговията на стойност милиарди долари може да тече свободно през жизненоважна точка за запушване на кораби във водите на Червено море край Йемен.

Но почти половината от тези страни досега не са се изявили, за да признаят приноса си или са позволили на САЩ да го направят. Тези приноси могат да варират от изпращане на военни кораби до просто изпращане на щабен офицер.

Нежеланието на някои съюзници на САЩ да се свържат с усилията отчасти отразява пукнатините, създадени от конфликта в Газа, който накара Байдън да поддържа твърда подкрепа за Израел, дори когато международната критика се повиши относно сухопътната офанзива, която според здравното министерство на Газа е убила повече от 21 000 палестинци.

„Европейските правителства са много притеснени, че част от техния потенциален електорат ще се обърне срещу тях“, каза Дейвид Ернандес, професор по международни отношения в университета Комплутенсе в Мадрид, отбелязвайки, че европейската общественост е все по-критична към Израел и предпазлива да бъде въвлечена в конфликт.

Подкрепяните от Иран хуси атакуваха и превзеха дузина кораби с ракети и дронове от 19 ноември насам, опитвайки се да нанесат международни загуби на кампанията на Израел, която последава атаката на „Хамас“ на 7 октомври.

Военноморските сили на Съединените щати, Великобритания и Франция са свалили безпилотни самолети или ракети, изстреляни от Хусите.

Източник на „Ройтерс“, запознат с начина на мислене на администрацията на Байдън, каза, че САЩ смятат, че ескалиращите атаки на хусите изискват международен отговор, отделен от бушуващия конфликт в Газа.

Червено море е входна точка за кораби, използващи Суецкия канал, който обработва около 12% от световната търговия и е жизненоважен за движението на стоки между Азия и Европа. Атаките на хусите доведоха до пренасочване на някои кораби около африканския нос Добра надежда, което значително увеличи времето за плаване и разходите.

Датската контейнерна компания Maersk заяви в събота, че ще възобнови корабоплаването в Червено море и Аденския залив. Но германската Hapag Lloyd каза в сряда, че все още вярва, че Червено море е твърде опасно и ще продължи да изпраща кораби около нос Добра надежда.

Въпреки че САЩ казват, че 20 държави са се записали за тяхната морска оперативна група, те обявиха имената само на 12.

„Ще позволим на други страни, ще им предоставим възможност да говорят за тяхното участие“, каза американският генерал-майор Патрик Райдър пред репортери миналата седмица.

ЕС изрази подкрепата си за морската оперативна група със съвместно изявление, осъждащо атаките на хусите.

Въпреки че Великобритания, Гърция и други публично приеха операцията на САЩ, няколко, споменати в съобщението на САЩ, побързаха да заявят, че не са пряко замесени.

Италианското министерство на отбраната заяви, че ще изпрати кораб в Червено море след искане на италианските собственици на кораби, а не като част от операцията на САЩ. Франция заяви, че подкрепя усилията за осигуряване на свобода на корабоплаването в Червено море, но нейните кораби ще останат под френско командване.

Испания заяви, че няма да се присъедини към операцията Prosperity Guardian и се противопоставя на използването на съществуваща мисия на ЕС за борба с пиратството, Atalanta, за защита на корабоплаването в Червено море. Но в сряда премиерът Педро Санчес каза, че е готов да обмисли създаването на друга мисия за справяне с проблема.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства по-рано обявиха, че нямат интерес към начинанието .

Общественият гняв срещу израелската офанзива в Газа помага да се обясни част от нежеланието на политическите лидери. Неотдавнашно проучване на Yougov установи, че силните мнозинства от западноевропейците – особено Испания и Италия – смятат, че Израел трябва да спре военните действия в Газа.

Съществува и риск участващите страни да станат обект на отмъщение на хстите. Според източник на „Ройтерс“, именно този риск – по-скоро от разногласията за Газа – кара някои страни да се отдръпнат от усилията.

Това изглежда е така за Индия, която е малко вероятно да се присъедини към операцията на САЩ, според високопоставен индийски военен служител. Служител на индийското правителство каза, че правителството се тревожи, че присъединяването към САЩ може да го превърне в по-голяма мишена.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пиян шофьор без книжка блъсна патрулка край Крумовград

Почерпен водач без шофьорска книжка блъсна патрулка край Крумовград. Това...

18-годишен участник в Олимпийските игри почина при инцидент с гмуркане

Кайт сърфистът Джаксън Джеймс Райс, който тази година трябваше...

Около 1/3 от болниците у нас са частни

Около 1/3 от болниците у нас са частни -...

Нетаняху разпусна военния кабинет

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военен кабинет, съобщава...

Три от петте международни подводни интернет кабели на Виетнам са повредени

Три от петте активни международни подводни интернет кабели на...

Южна Корея има проблеми с психологическата война срещу Севера

Високоговорителите, разположени от Южна Корея за водене на психологическа...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трупът на убит от бурята мъж бе открит днес в Казанлък (СНИМКА)

Труп на мъж е открит днес в Казанлък, съобщи...

Хванаха дилър и неговия клиент минути след наркосделка в София

Арестуваха двама мъже минути след покупко-продажба на наркотични вещества...

Росен Плевнелиев чертае два разумни варианта за правителство

Росен Плевнелиев искрено се надява да има правителство. Президентът на...

Руанда обвини ООН в лъжа за мигрантите от Великобритания

Руанда обвини агенцията на ООН за бежанците в лъжа,...

Заровете в ЕП са хвърлени – има гласове за проевропейско мнозинство

Няма големи изненади в Европейския парламент и заровете са...

Шолц увещава германския бизнес да инвестира във възстановяването на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц насърчи частни компании да вложат...

На Пирея гръцката полиция хвана кокаин за 1 млн. евро

Дрогата е била скрита в контейнер с банани

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg