https://www.gerb.bg/bg

САЩ отмени посещение на посланика си в ООН до Тайван заради преходния период

Снимка: EPA/БГНЕС

Анулирането на всички пътувания от Държавния департамент на САЩ тази седмица включва планирано посещение в Тайван от посланик на САЩ в ООН Кели Крафт, заяви говорител на Държавния департамент, цитиран от „Ройтерс“. 

Крафт трябваше да посети Тайван от сряда до петък, което накара Китай да предупреди, че Вашингтон си играе с огъня. Държавният секретар Майк Помпео заяви във вторник, че всички пътувания тази седмица са отменени, включително и неговото собствено пътуване до Европа, като част от прехода към новата администрация на Байдън.

Но европейски дипломати и други хора, запознати с въпроса, заявиха, че външният министър на Люксембург и висшите служители на Европейския съюз са отказали да се срещнат с него по време на планираното му европейско пътуване тази седмица.

Пътуването на Крафт в Тайван е друга част от усилията на Помпео и републиканската администрация на президента Доналд Тръмп да се придържат към строгия подход към Китай, преди избраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари.

Правителството на Тайван изрази „разбиране и уважение“ към решението, но също така и съжаление.

Министерството на външните работи съжалява, че посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт не може да води делегация за посещение в Тайван от 13 до 15 януари, както е планирано, но приветства посланик Крафт да посети страната в подходящ момент в бъдеще, се казва в изявление.

Крафт трябва да напусне поста си, когато Байдън поеме президентския пост следващата седмица.

Китай заяви, че е категорично против посещението. Представител на мисията на Китай към ООН в Ню Йорк призова Вашингтон да спре да „създава пречки“ за отношенията между Китай и САЩ.

Време е налудничавото ирационално поведение на определени хора да спре, каза китайският представител.

Пекин, който твърди, че самоуправляващият се остров е китайска територия, е разгневен от засилената подкрепа за Тайван от страна на администрацията на Тръмп, включително пътувания до Тайпе от висши американски служители, което допълнително обтяга китайско-американските отношения. Помпео заяви в събота, че премахва ограниченията за контактите между американските власти и техните тайвански колеги.

Китайските бойни самолети се приближиха до острова през август и септември по време на последните две посещения – съответно от министъра на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ Алекс Азар и държавния секретар на САЩ по икономическия растеж, енергетиката и околната среда Кийт Крач.

Докато САЩ, както и повечето страни, нямат официални дипломатически връзки с Тайван, те са най-силният международен доставчик и доставчик на оръжие на острова, като са длъжни да помогнат на Тайван да осигури средства за защита по силата на Закона за отношенията с Тайван от 1979 г.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Осем израелски войници са убити в южната част на...

Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия

Мъж в Германия нападна няколко души с хладно оръжие по...

Челен сблъсък между кола и мотор, има загинал

Ударът бил толкова силен, че се разпилели части по цялото кръстовище

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Десетки се включиха в „Похода за семейството“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=46euKZBrLgM&ab_channel=news24sofia Десетки граждани се включиха в "Похода за семейството" в...

Влак смачка джип в Разградско

Влак по направлението Варна - Русе е блъснал джип...

БСП протяга ръка към обидените социалисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Търговски кораб е ударен край бреговете на Йемен

Търговски кораб е подал сигнал за помощ, след като...

На срещата за мир в Швейцария няма да се иска изтегляне на руските войски от Украйна?

Съвместното заключително изявление на срещата на върха в Швейцария...

В Халкидики задържаха шведски мафиот

Арестуваният е участвал в убийството на рапър

Мария Захарова: САЩ търсят само изгода от договорите с Украйна

Съединените щати дори поставят под съмнение резолюциите на Съвета...

Манфред Вебер призова Шолц и Макрон да подкрепят Урсула фон дер Лайен

Президентът на Европейската народна партия (ЕНП), Манфред Вебер, призова...

Кирил Петков: Гласувах за България, в която всички имат равен старт (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/j496xcdAG_o Бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков...

Фалстарт на делото срещу Васил Божков за корупция и рекет

Фалстарт на делото срещу Васил Божков за корупция и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg