https://www.gerb.bg/bg

Сърбия избира парламент

Снимка: (архив) EPA/ANDREJ CUKIC

Повече от 6,5 милиона сръбски граждани ще отидат до избирателните секции в неделя, за да гласуват на парламентарните избори, както и да изберат ново ръководство в 65 общини и градове, включително в столицата Белград. Това съобщи АФП.

В регионите на страната ще бъдат отворени общо 8273 избирателни секции, 81 от които в чужбина, което е рекорден брой. Изборите ще бъдат наблюдавани от 5 587 сръбски и чуждестранни наблюдатели – също рекорден брой.

Сръбският еднокамарен парламент – или Народната скупщина (Скупщина) – има общо 250 места с четиригодишен мандат. Избирателните секции в страната ще започнат работа в 07:00 ч. местно време (08:00 ч. българско време) и ще затворят в 20:00 ч. (21:00 ч. българско време).

Според ръководителя на Републиканската избирателна комисия Владимир Дмитриевич окончателните резултати от изборите трябва да бъдат обявени 96 часа след последното обобщение от избирателната секция. След това, 30 дни след обявяването на окончателните резултати, депутатите от новия свикан парламент трябва да започнат работа, а след още 90 дни трябва да бъде сформирано правителство.

Според последните резултати от изборите управляващата коалиция на президента Александър Вучич има повече от 150 места. Най-големите партии в нея са собствената на Вучич Сръбска прогресивна партия и Социалистическата партия на Сърбия, основана от бившия президент Слободан Милошевич. Коалицията е подкрепена и от етнически унгарци.

По време на кампанията управляващата коалиция наблягаше на икономическите постижения, като напомняше на избирателите си за изграждането на нови модерни магистрали, изтъкваше притока на чуждестранни инвестиции в страната, ниското ниво на безработица в сравнение с други европейски държави и стабилния растеж на икономиката през последните години.

В навечерието на изборите обаче сръбските опозиционни партии решиха да се опитат да спечелят предимство и да получат мнозинство в парламента. Опозицията в Сърбия е разделена на поне два лагера: така наречените прозападни леви партии и десните националисти. Те отиват на изборите в различни лагери, тъй като не успяха да се споразумеят за единен блок.

През последните няколко месеца опозицията провеждаше ежеседмични антиправителствени протести, които ѝ помогнаха да си осигури предсрочни избори. Демонстрациите започнаха, след като на 3 май 13-годишен младеж откри огън в училище, убивайки осем души. На следващия ден 21-годишен мъж уби осем души в община Младеновац, която е част от градския район на Белград.

В резултат на това Вучич обяви предсрочни избори в страната.

Европейските медии писаха преди изборите, че е малко вероятно опозицията да спечели срещу коалицията на Вучич, тъй като той и неговата коалиция са подкрепени от мнозинство.

Предишните парламентарни избори в Сърбия са проведени през април 2022 г. Те бяха спечелени от привържениците на Вучич.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Предадоха на съд мъж, опитал да прекара сирийски мигрант през границата

Районна прокуратура - Хасково - Териториално отделение - Свиленград...

КНДР предупреди САЩ, че ще се провалят със сакциите

Усилията на САЩ и други западни страни за формиране...

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg