Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

Борислав Сарафов, снимка: архив БГНЕС

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си заместник и настоящ министър на правосъдието Мария Павлова становище от името на Прокуратурата на Република България по проекта на Закон за съдебната власт (ЗСВ), публикуван през март за обществено обсъждане.

Според държавното обвинение предложеният проект на ЗСВ съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми, които налагат допълнително обсъждане и редакция на значителна част от текстовете.

В него са заложени противоконституционни норми и законодателни решения, в които Сарафов вижда съзнателен и политически мотивиран стремеж за неравно третиране на съдиите, прокурорите и следователите.

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени, като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава. Други са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви и крайно неудачни, изтъкват от Прокуратурата на РБ. Част от конституционните норми са пренесени буквално в проекта за ЗСВ без да са доразвити детайлно, посочва се в становището.

Част от основните възражения, свързани с предложенията за промени, представяме без редакторска намеса:

 В законопроекта остава възможността да се налага дисциплинарно освобождаване от длъжност за действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Но не е посочено кои точно действия накърняват престижа на съдебната власт, а това би довело до изключителен субективизъм без предварително ясни критерии за поведението на магистратите, с което пряко се засяга тяхната независимост при вземането на решения съгласно закона и вътрешното им убеждение.

По отношение на командироването предложените разпоредби в законопроекта ще създадат неравнопоставеност между съдии и прокурори. Предлага се възможност съдиите да бъдат командировани за 1 година, а прокурорите за два пъти по-кратък срок – до 6 месеца в рамките на година.

Такъв срок няма да доведе до необходимото подобряване на работата. Може да се стигне дори до забавяне на наказателни производства, тъй като с приключването на командироването на единия прокурор ще се наложи друг да се запознава с материалите по делото и да предприема законово предвидени действия.

В становището се аргументира нуждата от допълнение на проектозакона по отношение на необходимостта от администрация към главния прокурор, която да извършва значителен обем от дейности като процесуално представителство по дела, възлагане на обществени поръчки, институционални и международни отношения и др.

На 15.04.2024 г. Прокуратурата на Република България внесе в Конституционния съд становище по конституционно дело №1 от 2024 г. и присъединеното към него конституционно дело № 2 от 2024 г., образувани по искания на президента и на 49 народни представители, за установяване на противоконституционност на Закона за изменение и допълнение на Конституцията, приет в края на 2023 г. Част от аргументите в него са развити и в становището по проекта на Закон за съдебната власт (ЗСВ), изпратено до министъра на правосъдието в служебното правителство.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Певицата Ариа е с охрана

С охрана и грамадански джип, тип кубче, се придвижва...

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин, видя Информационна агенция...

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полша предрича неизбежно поражение на Русия при атака срещу НАТО

Руска атака срещу НАТО неизбежно ще завърши с поражение...

Еквадор обяви извънредно положение в 5 провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа във вторник обяви извънредно положение...

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

Блинкън отново се отправя на турне в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще пътува...

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

С документален филм ЕП ни призовава да използваме гласа си на евроизборите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=tMieWhQLq1U Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи...

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img