https://www.gerb.bg/bg

Сана Марин, някога най-младият премиер в света, се отказва от политиката

Снимка: архив EPA

Бившият финландски премиер Сана Марин, която беше един от най-младите лидери в Европа и силен глас в подкрепа на Украйна, каза в четвъртък, че се отказва от политиката и ще се присъедини към базирана в Лондон организация с нестопанска цел, съобщават АП и ЕнБиСи.

Марин, която беше на 37 години, когато пое поста през 2019 г., ръководеше петпартийна лявоцентристка управляваща коалиция до април. Тя получи похвала за справянето на нейния кабинет с пандемията Covid-19 и нейната гласна подкрепа за Украйна през последната година увеличи международната й видимост. Освен това страната й стана 31-вата членка на НАТО.

Време е да продължим напред„, цитира думите й финландската обществена телевизия YLE. „Нетърпелива съм да вляза в нова роля. Също така вярвам, че може да бъде от полза за цяла Финландия.“

През април Финландия се присъедини към военния съюз на НАТО, нанасяйки сериозен удар на руския президент Владимир Путин с историческо пренареждане на пейзажа на сигурността в Европа след Студената война, предизвикано от нахлуването на Москва в Украйна. Финландия възприе неутралитет след поражението си от СССР през Втората световна война, но нейните лидери дадоха сигнал, че искат да се присъединят към НАТО, след като нахлуването на Москва в Украйна притесни и нейните съседи.

Вярвам, че мога да служа на тези гласоподаватели (във Финландия) добре и може би дори по-добре в новото назначение„, каза Марин на пресконференция, когато обяви напускането си от 200-местния финландски парламент Eduskunta. По-рано този месец тя се оттегли като лидер на Социалдемократическата партия.

Марин ще се присъедини към Института за глобална промяна на Тони Блеър и по-рано този месец нестопанската организация каза, че тя ще стане „стратегически съветник„.

Задачата ще бъде да бъда съветник на различни държави, правителства и лидери по политически въпроси, които са ми познати, като добро управление, технологии, климат, равенство между половете и други въпроси, с които трябваше да работя“, каза тя според вестник Huvudstadsbladet, един от най-големите във Финландия.

На парламентарните избори през април тя загуби от основната консервативна партия на Финландия в напрегната тройна надпревара, в която десните популисти заеха второ място. Социалдемократите на Марин завършиха на трето място, попарвайки надеждите й за преизбиране.

Като министър-председател тя оглави коалиционно правителство, включващо нейните собствени социалдемократи, центристката партия, Зелената лига, левия алианс и Шведската народна партия във Финландия.

Личният й живот и активното й използване на социални медии получиха голямо международно отразяване по време на премиерския й мандат. През август 2022 г. тя се извини след публикуването на снимка, на която две жени се целуват и позират топлес в официалната лятна резиденция на лидера на страната.

Снимката се появи, след като видео, което показва как Марин танцува и пее с приятели, предизвика дебат дали един премиер има право да купонясва толкова сърдечно.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕЦБ: Употребата на AI във финансите може да се нуждае от нови правила

Използването на изкуствен интелект (AI/ИИ) във финансите е все...

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

Недоволството срещу реформите на Милей в Аржентина не стихва

Не стихва недоволството срещу реформите на президента Хавиер Милей...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg