https://www.gerb.bg/bg

Руските медии със забрана да отразяват Пригожин?

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Основателят на руската частна армия „Вагнер“ Евгений Пригожин изрази увереност, че висши служители на Кремъл са забранили да се съобщава за него в държавните медии, съобщава „Ройтерс“.

Той предупреди, че подобен подвеждащ подход ще доведе до ответна реакция от руския народ до месеци.

Пригожин е най-яркият член от обкръжението на президента Владимир Путин, придобил широка известност в 15-месечната война в Украйна.

По професия ресторантьор, миналата седмица той се пошегува, че прякорът му трябва да бъде „касапинът на Путин„, а не „готвачът на Путин“.

Бойците от групата му „Вагнер“ превзеха украинския град Бахмут по-рано този месец, но ролята му за победата беше омаловажена от държавната телевизия.

61-годишният Пригожин си създаде име, като наложи брутална дисциплина на наемниците си и използва нецензурен език и затворнически жаргон спрямо висшето военно ръководство на Путин, включително към министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Показателно за това доколко се смята, че Пригожин е нарушил табутата на Русия на Путин, в продължение на 20 часа държавната телевизия не отрази превземането на Бахмут нито излъчи победната реч на шефа на „Вагнер“.

Запитан за предполагаемата забрана да бъде отразяван в държавните медии, Пригожин си послужи с редица руски поговорки, за да се присмее на отговорните за разпореждането: Забраненото винаги е по-сладко„.

„Вагнер“ не е хлъзгав сапун, който бюрократите са свикнали да бутат навсякъде; „Вагнер“ е шило, острие, който не можеш да скриеш„, изтъкна той и допълни, че е абсолютно убеден, че отразяването му в медиите е забранено.

Фактът, че високопоставените бюрократи, тези кули на Кремъл, се опитват да затворят устите на всички, за да не говорят за „Вагнер„, само ще даде още един тласък на хората.

По негови думи подобен подход би предизвикал ответна реакция от руския народ.

В дългосрочен план – дългосрочен план са два или три месеца – те ще получат удар от хората, че се опитват да запушат устите и ушите на всички„, предупреди Пригожин.

Кремъл и Министерството на отбраната игнорират изблиците на Пригожин, които, изглежда, нарушават правилата на строго контролираната политическа система, създадена от Путин, откакто той зае най-високия пост в Кремъл през1999 г.

След като Пригожин обяви победа в Бахмут, Кремъл бяха нужни 10 часа, за да публикува кратко изявление от 36 думи, с което поздрави „Вагнер“ и въоръжените сили за „освобождаването“ на Артьомовск – наименованието на Бахмут от съветско време, което използва Русия. Името на Пригожин не се споменава.

В неделното си аудиообръщение шефът на „Вагнер“ заяви, че 72 000 украински войници са били убити в „месомелачката“ на Бахмут, а около 100 000 до 140 000 украински войници са били ранени.

Нито Украйна, нито Русия публикуват броя на жертвите, но Киев твърди, че загубите на Русия в Бахмут са огромни, тъй като тя е била атакуващата страна.

Украйна убеждава, че силите ѝ все още контролират малка част от града.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Част от германската армия преминава под командването на НАТО до 2025 г.

По-голямата част от военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

3,3 милиона българи пазаруват в Интернет

81% от българите ползват Интернет всеки ден

БАБХ затвори месарски магазин в Ботевград заради лоши хигиенни условия

След извършена проверка инспекторите на Българска агенция по безопасност...

Любчо Георгиевски: Изборните резултати показват голяма победа за Сърбия срещу България

ВМРО- ДПМНЕ постигна победа на парламентарните и президентски избори...

Над 300 са вече жертвите от наводненията в Афганистан

Повече от триста души са загинали в тежкитe наводнения...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg