https://www.gerb.bg/bg

Русия пак вербува затворници

Снимка: архив EPA

Руското министерство на отбраната набира затворници, които да се бият в Украйна, съобщава БиБиСи. Подобна тактика бе използвана миналата година и от наемническата група Вагнер.

Такива армейски части са известни като „Буря-Z“, като буквата Z е един от символите на така наречената „специална военна операция“ на Владимир Путин срещу Украйна. Това е и първата буква от руската дума „зек“ или „затворник“. Името Буря-Z е неофициално и може да се приложи към редица части на руската армия, действащи в Украйна.

Подобно на затворническите части на Вагнер, отрядите Буря-Z често се третират като разходна сила и се хвърлят в битка като пушечно месо.

През миналата година финансистът на ЧВК ‚Вагнер“ Евгений Пригожин набираше затворници, които да се бият в Украйна. Той има обещаваше помилване в замяна на шест-месечна служба в редиците на наемническата група.

Руското министерството на отбраната изглежда е поело управлението от Вагнер като вербувач на затворници за войната срещу Украйна. Действа се познатата схема – затворниците сключват договор с министерството и след като го изпълнят получават свободата си.

По непотвърдена информация министерството на отбраната обещава на затворниците щедри плащания: заплата от 205 000 рубли на месец, плащане от 3 милиона рубли, ако войника бъде ранен и 5 милиона рубли на роднините на новобранеца, ако той бъде убит.

Въпреки че руската армия не е потвърдила или отрекла набирането на затворници, има многобройни индикации, че те са били изпращани в части, известни като Буря-Z.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Осем израелски войници са убити в южната част на...

Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия

Мъж в Германия нападна няколко души с хладно оръжие по...

Челен сблъсък между кола и мотор, има загинал

Ударът бил толкова силен, че се разпилели части по цялото кръстовище

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Десетки се включиха в „Похода за семейството“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=46euKZBrLgM&ab_channel=news24sofia Десетки граждани се включиха в "Похода за семейството" в...

Влак смачка джип в Разградско

Влак по направлението Варна - Русе е блъснал джип...

БСП протяга ръка към обидените социалисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Йелън: Големите китайски банки внимават да не нарушават санкциите срещу Русия

Американският министър на финансите Джанет Йелън заяви в четвъртък,...

Аржентина дава бойни самолети на Киев

Подкрепа в борбата срещу руски кораби в Черно море

Над 80 жертви при инцидент с лодка в ДР Конго

Повече от 80 души загинаха при инцидент с лодка...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg