https://www.gerb.bg/bg

Русия официално напусна Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Снимка: архив EPA

Русия официално се оттегли от важен договор в сферата на сигурността, който ограничава ключови категории обикновени въоръжени сили, съобщава „Ройтерс“.

Наред с това страната обвини Съединените щати за подкопаването на сигурността след Студената война с разширяването на НАТО.

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) от 1990 г., подписан една година след падането на Берлинската стена, ограничи категориите конвенционално военно оборудване, което НАТО и тогавашната Организация на Варшавския договор имат право да разполагат.

Целта на договора бе да попречи на която и да е страна от Студената война да натрупа сили за бърза офанзива срещу другата в Европа. Той обаче не беше непопулярен в Москва, тъй като отне предимството на Съветския съюз в областта на конвенционалните оръжия.

Русия прекрати участието си в договора през 2007 г. и спря активното си участие през 2015 г. Повече от година след инвазията в Украйна – през май, президентът Владимир Путин подписа указ за денонсиране на споразумението.

Руското външно министерство съобщи, че Русия официално се е оттеглила от договора в полунощ и той вече е „останал в историята“.

„Договорът ДОВСЕ беше сключен в края на Студената война, когато изглеждаше възможно формирането на нова архитектура на глобална и европейска сигурност, основана на сътрудничество, и бяха направени подходящи опити за това“, заявяват от ведомството.

Русия твърди, че стремежът на САЩ за разширяване на НАТО е довел до това страните от Алианса „открито да заобикалят“ ограниченията на договора и добави, че приемането на Финландия в НАТО и кандидатурата на Швеция означават, че пактът е мъртъв.

„Дори формалното запазване на ДОВСЕ стана неприемливо от гледна точка на основните интереси на сигурността на Русия“, посочват от руското МВнР и отбелязват, че САЩ и техните съюзници не са ратифицирали актуализирания ДОВСЕ от 1999 г.

Войната в Украйна предизвика най-тежката криза в отношенията на Москва със Запада от Студената война насам. През уикенда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че отношенията със Съединените щати са паднали до под нулата.

След като Русия обяви намерението си да напусне договора тази година, НАТО осъди решението ѝ, заявявайки, че то подкопава евроатлантическата сигурност.

„Русия от много години не спазва задълженията си по ДОВСЕ“, изтъкнаха от Алианса през юни. Те посочиха, че агресивната война на Русия срещу Украйна и съучастието на Беларус е в противоречие с целите на ДОВСЕ.

Съединените щати и техните съюзници обвързаха ратифицирането на адаптирания договор ДОВСЕ от 1999 г. с изпълнението на ангажиментите на Русия по отношение на Грузия и Молдова – нещо, което Москва не приема.

През 2011 г., в отговор на руското „суспендиране“, което според Вашингтон не е законно съгласно договора, САЩ и НАТО престанаха да прилагат договора по отношение на Русия.

„Суспендирането“ от страна на Русия на прилагането на Договора от 2007 г. насам сериозно подкопа възможността за контрол на Договора, намали прозрачността и подкопа подхода на сътрудничество към сигурността, който беше основен елемент на отношенията между НАТО и Русия и европейската сигурност в продължение на повече от две десетилетия“, посочи Държавният департамент на САЩ през 2020 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Радев увери Вишеградската група, че България е надежден енергиен партньор

България ще продължи да бъде надежден партньор в транзита...

Повече от 140 жертви на наводненията в Бразилия

Броят на загиналите от проливните дъждове в бразилския щат...

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

МВР отчита трайно намаляване на миграционния натиск

МВР отчита трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg