https://www.gerb.bg/bg

Русия гневна на Запада за неприетата й резолюция за Израел без името „Хамас“

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Съветът за сигурност на ООН отново стана заложник на стремежите на западните страни, като не прие проекторезолюцията на Руската федерация за Близкия изток. Това заяви постоянният представител на Русия в световната организация Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

Съжаляваме, че Съветът за сигурност на ООН отново стана заложник на стремежите на западните страни. Това е единствената причина, поради която той не можа да изпрати ясен, силен колективен сигнал, насочен към деескалация на ситуацията„, каза дипломатът.

Решението беше подкрепено от петима членове на съвета. Четирима, включително САЩ и Великобритания, гласуваха против, шестима се въздържаха, допълва „Интерфакс“.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН гласува съперничещи проекторезолюции за Израел и Газа. Проектите бяха внесени от Русия и Бразилия.

Руският проект призовава за хуманитарно прекратяване на огъня, докато бразилският проект призовава за хуманитарни паузи, за да се позволи достъп на помощ. И двата проекта осъждат насилието и враждебните действия срещу цивилни и всички терористични актове и призовават за освобождаване на заложниците.

Бразилският проект осъжда палестинската групировка „Хамас“ за атаките срещу Израел, докато руският проект не посочва името на „Хамас“. Без да назовава Израел, бразилският текст също така призовава за отмяна на израелската заповед цивилните и служителите на ООН в северната част на Ивицата Газа да бъдат преместени в южната част на Газа.

В разпространения по-рано текст на резолюцията се говори за „сериозна загриженост относно ескалацията на насилието и влошаването на ситуацията в региона„. Той също така осъжда насилието срещу цивилни и призовава за освобождаване на заложниците.

Освен това документът съдържа призив за „осигуряване на безпрепятствени доставки на хуманитарна помощ, включително храна, гориво, медицинска помощ, както и създаване на условия за безопасна евакуация на цивилни„.

Резолюцията се нуждае от поне девет от 15-те гласа на членовете, за да бъде приета, и без вето на някоя от петте постоянни членки на Съвета, Великобритания, Китай, Франция, Русия или Съединените щати.

Израел се готви за сухопътна офанзива в Газа, докато подлага ивицата на най-интензивната бомбардировка досега, поставяйки анклава под пълна обсада. Властите в Газа съобщават, че най-малко 2750 души са били убити.

Израелските сили продължиха да бомбардират Газа в понеделник, след като дипломатическите усилия за организиране на прекратяване на огъня, за да се позволи на притежателите на чужди паспорти да напуснат и да се достави помощ в обсадения палестински анклав, се провалиха.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пиян шофьор без книжка блъсна патрулка край Крумовград

Почерпен водач без шофьорска книжка блъсна патрулка край Крумовград. Това...

18-годишен участник в Олимпийските игри почина при инцидент с гмуркане

Кайт сърфистът Джаксън Джеймс Райс, който тази година трябваше...

Около 1/3 от болниците у нас са частни

Около 1/3 от болниците у нас са частни -...

Нетаняху разпусна военния кабинет

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военен кабинет, съобщава...

Три от петте международни подводни интернет кабели на Виетнам са повредени

Три от петте активни международни подводни интернет кабели на...

Южна Корея има проблеми с психологическата война срещу Севера

Високоговорителите, разположени от Южна Корея за водене на психологическа...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Български турист загина в Албанските Алпи

Тялото на български турист бе открито след издирвателна операция...

ПЪРВО В News24sofia.eu TV: Певицата Роксана се омъжи за Мариян Митев (СНИМКИ/ВИДЕО)

Попфлок певицата Антоанета Линкова по-известна като Роксана се омъжи...

Пожар унищожи 75 дка пшеница в Бургаско

Пожар изгори около 75 дка с пшеница в района...

След САЩ и Великобритания наложи санкции на Московската фондова борса

Лондон разшири санкционния списък на руски лица и компании,...

Анализатори: Кабинет ще има, търси се премиер

Политологът Даниел Смилов заяви, че естественото място на ПП-ДБ...

Горя локомотивът на влака Бургас – София

Пожар е избухнал в бързия влак Бургас - София,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg