https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев пита ИТН дали имат формула за третия мандат (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Румен Радев проведе консултациите за съставяне на правителство и с последната по големина парламентарна група – с тази на „Има такъв народ“. Преди тях държавният глава се срещна с парламентарните групи на „Възраждане“ и БСП. По време на срещата присъстваха председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и депутатите Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев.

По време на разговора си с ИТН, както и с другите партии, Радев обясни, че целта на консултациите е да се създадат условия за подпомагане състава на правителството в рамките на сегашния парламент.

В същото време вие сте всеки ден в парламента и директно отправям въпроса към вас – как виждате политическия ресурс и дали е достатъчен за съставянето на ново управление? Как виждате това да се случи, при положение, че не се реализират първия или втория мандат за съставяне на правителство? Имате ли формула, която да предложите, ако получите третия мандат? Виждате ли нова политическа конфигурация, която да даде устойчиво управление„, зададе въпросите си Радев.

Снимка: БГНЕС

След отправените въпроси от държавния глава думата взе председателят на парламентарната група на ИТН – Тошко Йорданов. Той посочи, че ИТН няма как да следят преговорите за подписване на коалиционно споразумение, тъй като те се провеждат пред затворени врати, а самите журналисти не били допускани в парламента, а стояли на жълтите павета. 

Преговорите не са открити и честни, а са задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори„, изтъкна той.

Следим гнусотията, която се случва, а не самите преговори за съставяне на правителство“, коментира Тошко Йорданов, според когото още зачеването на управлението е било порочно и 49-то Народно събрание се е изчерпало от съдържание.

Според Йорданов най-добре е да се отиде на нови предсрочни парламентарни избори. Той настоя за съставяне на експертно правителство на широка парламентарна подкрепа с програма по сектори и разписана със стъпки във времето след едни нови предсрочни парламентарни избори. Тази формула би могла да се реализира в един следващ парламент, защото политическите партии, които сега са в парламента ще имат друга тежест. 

Снимка: БГНЕС

При едни нови избори ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента, а ние ще имаме повече, както и другите партии, така че ситуацията ще е друга„, очаква Тошко Йорданов.

Депутатът от ИТН Ивайло Вълчев пък сравни метафорично преговорите за коалиционното споразумение, които се провеждат между ПП-ДБ и ГЕРБ, като „роднини на болния, които са се събрали в болничната стая и които обмислят дали да спрат болничните системи или да поработят още малко„.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев: Брацигово от 1876 година е символ на дух и родолюбие

Както умелите ръце на брациговските майстори с поколения са...

Иззеха монети и пръстени от иманяр в Кърджали

Иззеха антични предмети от иманяр в Кърджали. Това съобщиха от...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

26 души са спасени, след като сграда се срути в Южна Африка

Спасителни екипи продължават издирването на десетки строителни работници, които...

България и Азербайджан задълбочават сътрудничеството си (СНИМКИ)

България и Азербайджан скрепиха двустранното си сътрудничество, съобщи БНТ. Президентът...

Около 500 000 агнета пласирани по Великден у нас

Около 500 000 агнета са пласирани по Великден. Това...

Явор Божанков: Децата са помислили оръжието за играчка (ВИДЕО)

По-рано днес излязоха информации, че дете е простреляло друго дете с боен пистолет на частно парти в Арбанаси

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg