https://www.gerb.bg/bg

Радев посочи на дипломатическите мисии у нас провалите на Обединена Европа

Голямото предизвикателство пред Европейския съюз (ЕС) днес е да покаже, че може ефективно да разрешава вътрешните кризи и тези по своите граници, заяви президентът Румен Радев на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии в България на страните членки на ЕС. На срещата бяха обсъдени редица теми от европейския и международен дневен ред, съобщиха от президентството. По думите на Радев, в разгара на множество кризи, както и на няколко военни конфликта в съседство на Обединена Европа, гражданите очакват конкретни решения, които ще укрепят и тяхното доверие в дееспособността на съюза.

Според държавния глава в контекста на стремежа към стратегическата автономия Евросъюзът трябва да се реформира така, че да може да реагира и взима своевременни решения в условия на кризи, а същевременно и да убеждава гражданите на съюза, че има силата и умението да решава ефективно проблемите. Румен Радев каза още, че неспособността да се намери бързо решение на енергийната криза е довело до значително по-високи цени на електроенергията и загуба на конкурентоспособността на ЕС спрямо други глобални фактори. Той коментира, че неуспехът на Обединена Европа да предложи действащи решения за спиране на войната в Украйна и постигането на справедлив и траен мир, наред с последващите значителни икономически и социални тежести за страните членки, е сред причините за социалното напрежение и надигането на популистки сили, чиито действия и програми рушат основите, на които се гради самият ЕС – солидарност, единство, права на човека.

По думите на президента продължаващата война на Русия срещу Украйна е ключов фактор, застрашаващ международния мир и сигурност и особено за държавите, които са в непосредствена близост до военните действия. Наред с оказването на подкрепа за Украйна, съобразно възможностите на страните членки, ЕС не трябва да остава безучастен към ожесточаването и разширяването на обхвата на военните действия, включително в акваторията на Черно море, смята той.

Държавният глава коментира, че освен рисковете пред сигурността, войната в Европа засяга тежко икономиките и социалните системи на самите страни членки на ЕС, които също плащат нейната цена – 19 месеца след началото й все още не се знае кога и как ще свърши тя и дори не се и говори за ролята на дипломацията за нейното спиране. Според него затова е в интерес на цяла Европа военните действия да бъдат незабавно преустановени и да бъдат търсени подходи към постигането на устойчив и справедлив мир на основата на международно установените принципи със средствата на дипломацията. В този процес именно ЕС може и трябва да има водеща роля, защото цената на дефицита в областта на сигурността е устойчивостта на икономическото развитие, социалната стабилност и благосъстоянието на европейските граждани, счита Радев.

По мнение на президента повишаването на свързаността в Европа е от ключово значение за постигането на енергийна диверсификация и изграждането на нови линии на доставки, които да укрепят капацитета и икономическите възможности на страните членки на ЕС, а създаването на условия за понижаването на цените на енергийните ресурси трябва да е първостепенна задача за запазване на конкурентоспособността и стабилността на Обединена Европа.

Според Румен Радев разширяванеро на ЕС е най-ефективната възможна мярка за укрепване на сигурността, стабилността и развитието на нашия регион. За постигането на той зове държавите членки от ЕС да продължат да оказват необходимата подкрепа на страните от Западните Балкани, така че те да извършат необходимите реформи и да изпълнят поетите ангажименти, за да отговорят на Копенхагенските критерии за членство.

Президентът коментира също, че процесът на разширяване на ЕС не трябва да оставя на заден план, както и разширяването на Шенгенското пространство като средство за укрепване на сигурността, икономическата стабилност и свободното движение в рамките на Европейския съюз.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор...

Тихомълком оправдаха Мартин Джито и майка му Мила Универсалната за дрога и поръчкови убийства

Синът на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, е единственият осъден от бандата

Синът на Илия Павлов спечелил 600 милиона евро

Синът на Илия Павлов – Илия-Калоян Илиев Павлов, спечели...

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Разследват гранични полицаи на ГКПП „Кулата“ за корупция (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=p8zLPFHGD1w Кратка информация за разпространен в социалните медии видеоклип с...

Британската икономика изплува от рецесията

Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от...

Теглят жребий за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1

ЦИК ще изтегли чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Калин Стоянов: Няма да толерира политическо заиграване с МВР

Няма да толерирам никакво политическо заиграване с МВР, закани се силовият министър

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg