Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Снимка: президентство на Република България

Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“.

Двамата обсъдиха конструктивното сътрудничеството между България и Италия в сферата на сигурността и отбраната, както и възможностите за развитие на партньорството.

В „Ново село“ президентите проведоха срещи с българския и италианския контингент.

Радев подчерта, че отговорната задача на нашите военни в рамките на Многонационалната бойна група допринася както за сигурността на България, така и за стабилността на целия регион. Той оцени високо възможностите в рамките на многонационалното формирование за повишаване на оперативната съвместимост на въоръжените ни сили и за усвояването на нови тактики, техники и процедури.

В резултат на войната в Украйна военната сфера се развива изключително динамично, което налага все по-интензивен обмен с нашите съюзници за съвместно изграждане на ефективни способности, отбеляза държавният глава.

Той открои и проблемите пред армията ни, свързани с липса на достатъчно ресурси за бойна подготовка, битовите и социалните условия, кадровата обезпеченост, ресурсната неосигуреност, недостиг на съвременно оборудване и въоръжение. Той напомни, че през годините многократно е настоявал да се вземат аварийни мерки, които да предотвратят негативните тенденции по отношение на окомплектоването с личен състав, и посочи, че в тази насока започват все по-решителни действия.

Президентът изтъкна и необходимостта от ускоряване на процеса на модернизация на армията, като се акцентира не само на големите отбранителни проекти, а се развиват и по-малки нискобюджетни проекти, които осигуряват асиметрично предимство. По негови думи тези процеси трябва да се отразяват и в рамките на подготовката и обучението на военнослужещите, така че да се гарантира ефективност на действията и живота на военнослужещите.

Многонационалната бойна група на НАТО е едно решение на Алианса за реално присъствие на съюзните сили, които са по колективната отбрана на източния фланг, заяви на свой ред министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Той изрази очакване на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон да бъде дадена висока оценка и на българската бойна група, и на всички сили на НАТО, разположени на източния фланг.

Министър Запрянов увери военнослужещите, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната полагат усилия за повишаване на статуса на всички категории военнослужещи и цивилни служители в системата, което се изразява в постигнатия консенсус в Народното събрание за повишаване на базовата заплата на военнослужещите, която през 2025 г. трябва да достигне средната за страната. Той подчерта, че както партиите, така и президентът подкрепят усилията за повишаване на социалния статус на военнослужещите като една от мерките за преодоляване на некомплекта в българската армия.

Началникът на отбраната даде висока оценка на представянето на нашия контингент в Многонационалната бойна група и акцентира върху модернизацията на българските въоръжените сили и допълнителните способности, които ще придобият след получаването на нова бойна техника.

На общия брифинг на президентите бяха отбелязани отличното взаимодействие и високото ниво на съвместна подготовка на българските и италианските въоръжени сили, както и приноса на другите страни членки.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Главчев отменя решението за строеж на частна детска болница „Мама и аз“

Служебният премиер Димитър Главчев отмени приетото решението от 30...

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

Най-малко 8 души са загинали след проливни дъждове в Бразилия

Проливни дъждове отнеха живота на 8 души, а други...

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от ПП

Депутатът от ПП-ДБ Стоян Георгиев вече не е част...

Ирландската полиция премести палатков лагер на мигранти от центъра на Дъблин

Ирландската полиция премести около 200 палатки, в които са...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Валери Жаблянов повежда „Левицата“ към ЕП

"Левицата" постави начело на евролистата Валери Жаблянов. Това съобщипред медиите...

Иван Сотиров: Партиите в България деградираха до олигархични корпоративни структури

Коалицията "Синя България“ се регистрира за участие предсрочните парламентарни...

Андрей Ковачев: България няма да има успех, ако правителствата се сменят през няколко месеца

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Байдън води на Тръмп с 1%

Разликата се е стопила от последното допитване

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img