https://www.gerb.bg/bg

Путин отмени указ, подкрепящ суверенитета на Молдова в конфликта в Приднестровието

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Президентът Владимир Путин отмени указ от 2012 г., който отчасти подкрепяше суверенитета на Молдова при решаването на бъдещето на региона на Приднестровието, подкрепян от Москва сепаратистки регион, който граничи с Украйна и където Русия държи войски. Това съобщи „Ройтерс“.

Указът, който включва компонент за Молдова, очерта външната политика на Русия преди 11 години, която предполага по-близки отношения на Москва с Европейския съюз и Съединените щати. Заповедта за отмяна на документа от 2012 г. е публикувана на уебсайта на Кремъл и гласи, че решението е взето за „осигуряване на националните интереси на Русия във връзка с дълбоките промени, настъпващи в международните отношения“.

Това е част от поредица антизападни действия, обявени на годишната реч на Путин.

Александру Фленчеа, молдовски председател на съвместната контролна комисия в зоната за сигурност около Приднестровието, посочи, че отмяната не означава, че Путин се отказва от идеята за молдовски суверенитет.

Указът е политически документ, който прилага концепцията на външната политика на Русия, заяви Фленчеа.

Молдова и Русия имат основно политическо споразумение, което предвижда взаимно зачитане на териториалната цялост на нашите страни, добави тя.

Кремъл заяви, че отношенията на Русия с Молдова, която миналата седмица одобри нов прозападен премиер, който обеща да продължи да се стреми към присъединяване към ЕС, са били много напрегнати. Москва обвини Молдова в преследване на антируски дневен ред.

Заклещена между Румъния и Украйна, Молдова, една от най-бедните нации в Европа, се ръководи от 2020 г. от президента Мая Санду със силната подкрепа на САЩ и Европейския съюз. Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с нея в Полша във вторник, за да потвърди подкрепата си.

Указът от 2012 г. ангажира Русия да търси начини за разрешаване на сепаратисткия въпрос „въз основа на зачитане на суверенитета, териториалната цялост и неутрален статут на Република Молдова при определяне на специалния статут на Приднестровието„.

Рускоезичните жители на Приднестровието се отделиха от Молдова през 1990 г., една година преди разпадането на Съветския съюз, поради опасения, че Молдова ще се слее с Румъния, чийто език и култура до голяма степен споделя.

Кратка война изправи наскоро независима Молдова срещу сепаратистите през 1992 г. Но през последните 30 години на практика не е имало насилие, като руските „миротворци“ все още са разположени в малкото парче земя, което няма международно признание.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Британската икономика изплува от рецесията

Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от...

Около 500 000 агнета пласирани по Великден у нас

Около 500 000 агнета са пласирани по Великден. Това...

Полицията разби наркооранжерия в бивша мандра в Радомирско (СНИМКИ)

Иззети над 370 растения и около 200 разсада марихуана

Разследват гранични полицаи на ГКПП „Кулата“ за корупция (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=p8zLPFHGD1w Кратка информация за разпространен в социалните медии видеоклип с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg