https://www.gerb.bg/bg

Путин: 318 хиляди мобилизирани, има поток от доброволци

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Потокът от доброволци, желаещи да се присъединят към въоръжените сили (ВС) на Руската федерация, не намалява, а броят на мобилизираните вече достигна 318 хиляди души, каза в петък по време на разговор с доброволци, оказващи помощ на семействата на мобилизираните, руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Вече имаме 318 000 (мобилизирани). Защо 318 000? Защото идват доброволци. Броят на доброволците не намалява„, каза президентът. Той обясни, че от тях 49 000 души вече са в армията и изпълняват бойни задачи, а останалите продължават да се обучават.

Руският лидер отбеляза, че всички те имат семейства, родители, съпруги и деца. „Разбира се, държавата прави всичко, за да ги подкрепи. Но когато това идва от сърцето, това е най-важната подкрепа. Тя е най-надеждната и най-ефективната„, похвали Путин доброволците за помощта, оказана на семействата на мобилизираните.

Припомняме, че министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви на 28 октомври, че частичната мобилизация в страната е приключила. 

По думите на Шойгу проблемите със снабдяването и издръжката на призованите граждани, възникнали в началния етап на частичната мобилизация в Русия, са решени.

Още на 14 октомври Путин обяви, че мобилизацията ще завърши след две седмици и очевидно този срок е спазен.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона подписаха заповеди, с които забраниха на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се появиха информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Впоследствие от руското Министерство на отбраната уточниха, че някои руски експерти в областта на технологиите, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна като част от руската мобилизационна кампания.

Според изчисления на руски канал в „Телеграм“, публикувани от Би Би Си, досега над 350 хиляди руснаци са заминали в чужбина след 21 септември, за да избегнат мобилизацията. В началото напускането на Русия беше безпрепятствено, но след това местните власти в граничните райони наложиха ограничения за придвижването към граничните пунктове, а на самите ГКПП бяха разположени мобилизационни постове и там бяха връчвани повиквателни на мъжете, подлежащи на мобилизация.

Реално обаче указ за край на мобилизацията не беше издаден и от Кремъл съобщиха, че такъв указ няма да бъде издаван, защото „не бил нужен от правна гледна точка„, тъй като е достигната необходимата бройка мобилизирани. Много западни експерти обаче смятат, че липсата на указ означва, че мобилизацията може да продължи или дори продължава.

В четвъртък, 3 ноември, руският президент Владимир Путин подписа указ, според който мобилизираните военнослужещи и тези, които служат по договор, ще получат еднократно обезщетение в размер на 195 000 рубли (малко над 3000 долара).

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Гвоздейков свежда до минимум закъсненията на влаковете

Новата организация на движението по бул. Витоша не е...

Силна магнитна буря удари Земята (СНИМКИ)

Силна магнитна буря е ударила Земята през последните часове,...

САЩ призна, че Израел може и да е в нарушение на международното право

Администрацията на Байдън в петък призна, че използването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Извънредно в News24sofia.eu! Разследват смъртта на жена в дома й в Кюстендил

Трупът на 52-годишна жена в жилището й в Кюстендил снощи...

Китай твърдо се противопоставя на инструментите на САЩ за контрол на износа

Китай твърдо се противопоставя на злоупотребата с инструменти за...

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Откриха нарушения при лечението на 104-годишна жена във видинската болница

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) откри нарушения при лечението на...

Русия планира учение с ядрено оръжие

Кремъл обяви в понеделник, че ще проведе военно учение,...

Киев призова за намаляване на потреблението на електроенергия след руски атаки

Руските войски са атакували съоръжения за производство и пренос...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg